Frustrasjonen er stor hos internasjonale selskaper med drift i Kina. Stadig flere har plassert kommunistpartiets representanter på lønningslisten og latt de etablere egne partikontorer i bedriftslokalene.

Det mistenkes at disse representantene får innsyn i hemmelige strategier som videreformidles til kommunistpartiet.

– Den voksende tilstedeværelsen av det kinesiske kommunistpartiet er blitt en stor bekymring for mange utenlandske selskaper. Dette kan påvirke villigheten til å investere, sier Jost Wübbeke, som leder økonomi- og teknologiavdelingen hos Mercator Institute for China Studies (Merics) i Berlin.

«Et problem»

Nesten 70 prosent av utenlandske selskaper i Kina har åpnet for kommunistpartigrupper, sa nestleder Qi Yu i Central Organisation Department under partikonferansen i oktober.

Dette er mer enn en dobling siden Xi Jinping ble president i 2012.

Jost Wübbeke, leder for økonomi- og teknologiavdelingen hos Mercator Institute for China Studies i Berlin.
Jost Wübbeke, leder for økonomi- og teknologiavdelingen hos Mercator Institute for China Studies i Berlin. (Foto: Merics)

– Tyske bedrifter vil ikke akseptere partiinnflytelse fra innsiden. De vil forsøke alt som er mulig for å unngå denne typen påvirkning. Til syvende og sist er dette et problem som europeiske myndigheter må diskutere med den kinesiske ledelsen, sier Wübbeke.

Tyske selskaper i Kina henviser til en uttalelse fra Delegation der Deutschen Wirtschaft.

«Utenlandskeide selskaper bør ikke pålegges å fremme et politisk parti som en del av forretningsstrukturen», skriver interesseforeningen.

Kina er blitt Tysklands største handelspartner. I 2016 endte handelen på over 170 milliarder euro – foran Frankrike og USA. USA er fortsatt det største eksportmarkedet – med Kina på en fjerdeplass.

Eksportveksten har vært lav de siste årene for tyske selskaper i Kina. Eksporten økte med 17,2 prosent fra 2012 til 2014.

Ønsker innflytelse

Konklusjonen i en ny rapport fra den tyske handelsforeningen i Kina er at medlemmene er bekymret over nye restriksjoner som pålegges utenlandske selskaper i landet. Det er blitt vanskeligere å drive business i Kina.

– Enkelte tyske selskaper er under press om å endre de eksisterende samarbeidsavtalene med kinesiske partnere og la kommunistpartiets avdelinger i selskapene ha større innflytelse på driften, sa Tysklands Kina-ambassadør Michael Clauss på en pressekonferanse i november.

«Skulle disse forsøkene på å påvirke utenlandske investorer fortsette, kan det ikke utelukkes at tyske selskaper trekker seg ut fra det kinesiske markedet eller revurderer investeringsstrategiene», skriver Delegation der Deutschen Wirtschaft.

Tyske selskaper er avventende.

– Så langt har ingen trukket seg ut av Kina på grunn av denne utviklingen, ifølge Wübbeke.

Vanskeligere forretningsmiljø

Over halvparten av EU-investeringer i Kina kommer fra tyske selskaper. Den tyske ambassadøren advarte om at innstramningene i Kina kan påvirke forholdet mellom de to landene.

Samlede utenlandske investeringer til Kina økte med kun 1,9 prosent i årets tre første kvartaler.

– Denne utviklingen risikerer å ytterlige svekke investeringer fra EU. Vi har sett disse falle i år, sa den tyske ambassadøren.

Wübbeke mener det fortsatt er mange muligheter på det kinesiske markedet, blant annet smart produksjonsteknologi og miljøteknologi.

– Situasjonen er blitt vanskeligere på grunn av økt kinesisk konkurranse, industripolitikken som føres og en strengere regulering av internett, sier Wübbeke.

Men EU-landene har påvirkningskraft, ifølge Wübbeke.

– Kina trenger utenlandske investeringer og teknologi. Det er absolutt mulig å legge press på Kina med hensyn til disse utfordringene, sier han.

«Utenlandske fordommer»

Kinesiske eksperter forsvarer praksisen. Det er vanlig at kommunistpartiet er representert i kinesiskeide selskaper med egne avdelinger.

– Enkelte utenlandske investorer ser på denne saken med fordommer. Vi har ikke sett eksempler på at partiorganisasjoner i utenlandske selskaper har involvert seg i eierstyring eller beslutningsprosesser, sier direktør Zhuang Deshui ved Research Center for Government Integrity ved Beijing University til Global Times.

Han sier at utenlandske selskaper har fått særbehandling gjennom mange år.

– Det at partiet styrkes bør ikke være en unnskyldning for dem å flytte virksomheten. Bedrifter må ikke se på næringsvirksomhet som en ideologi, sier Zhuang.(Vilkår)

Gasellevinnernes tips til nye gründere
Årets gasellevinner forteller de hvordan de klarte å øke omsetningen på 300 millioner kroner på fire å og kommer med råd til de som sitter inne med en günderidé.
01:32
Publisert: