Kinesiske svineoppdrettere er rammet av afrikansk svinepest.

Viruset har spredt seg til Vietnam og Europa. Dette er et svært smittsomt virus som er dødelig for griser. Det er økt frykt hos forskere for at det skal kunne mutere og smitte mennesker.

– Kinesisk gris

Prisene på svinekjøtt har steget kraftig på grunn av svinepestutbruddene. Alle provinsene i Kina er berørt, i tillegg til nabolandet Mongolia.

De siste ukene har det vært en rekke utbrudd i Vietnam og Kambodsja. Internasjonale finansinstitusjoner advarer om konsekvensene.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura advarte i mai om at 200 millioner griser kan bli avlivet i Kina. Skjer dette, kan prisene på svinekjøtt øke med 78 prosent frem til januar 2020. Til tross for utsikter om høyere priser er oppdretterne avventende og tør ikke å øke besetningen i frykt for å gå på tap.

– Betyr dette noe som helst? Kanskje hvis du er en kinesisk gris. Det betyr noe hvis du liker å spise svin i Kina. Det betyr ikke noe som helst for resten av verden, sa sjeføkonom Paul Donovan i den sveitsiske storbanken UBS Wealth Management i en podkast onsdag hvor han kommenterte prisveksten i Kina.

Uttalelsene har skapt kraftige reaksjoner i Kina, hvor en «gris», som i Norge, blir sett på som nedsettende og assosieres med å være lat, dum og skitten.

– Jeg beklager uten forbehold for enhver misforståelse forårsaket av mine uskyldige kommentarer, sa Donovan etter at uttalelsene skapte kraftige reaksjoner i Kina.

Oppfordrer til boikott

Unnskyldningen er derimot ikke blitt akseptert i Kina. Meglerhuset Haitong International Securities, som er Kinas tredje største, har brutt alle forbindelser med den sveitsiske finansinstitusjonen, ifølge konsernsjef Lin Yong.

Lin leder interesseorganisasjonen Chinese Securities Association of Hongkong (HKCSA), som har over 120 kinesiske meglerhus i Hongkong som medlemmer. Organisasjonen forlanger at UBS gir en formell unnskyldning og gir sjeføkonomen sparken.

UBS har gitt en skriftlig unnskyldning, men dette holder ikke for samarbeidspartner og kinesiske klienter.

«Dette er ikke en profesjonell oppførsel, den er uhøflig og umoralsk. Det gjør vondt å høre for kinesere. Unnskyldningen er uekte», skriver HKCSA i en uttalelse.

– Vi har kuttet alle forbindelser og anbefaler andre om å boikotte UBS. Hva du gjør er viktigere enn hva du sier, skriver Haitongs analysesjef Lu Ying i en melding på den sosiale nettverkstjenesten WeChat.

Mye står på spill for UBS, som i fjor var den første utenlandske finansinstitusjonen som fikk godkjennelse fra kinesiske myndigheter til å bli majoritetseier i et kinesisk meglerhus.

«Enkelte sier det er en uheldig misforståelse. Det er vanskelig å tro at så mange smarte mennesker i det kinesiske finansmiljøet misforsto denne kommentaren», skriver professor Hao Hong, som er analysesjef hos Bocom International, på Twitter.

Han legger til at «nesten alle jeg kjenner som har lest uttalelsene er fornærmet».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.