Vekstaksjer i teknologisektoren ledet nedgangen på Wall Street på tirsdag med en nedgang i Nasdaq-indeksen med over 2,8 prosent. Strømmen av negative nyheter fra verdens to største økonomier, USA og Kina, har gjort markedene nervøse.

Ikke en optimal situasjon

Og med god grunn, ifølge analysesjef for Asia hos den europeiske storbanken INGs Singapore-avdeling.

– Nedgang i Kina, bekymringer hos Evergrande, forstyrrelser i forsyningskjedene, økte energipriser, en sterkere dollar, høyere statsrenter, nervøsitet rundt det amerikanske gjeldstaket, koronapandemien og Nord-Korea som prøveskyter missiler. Dette føles da ikke som en optimal situasjon på vei inn i fjerde kvartal, skriver Robert Carnell i morgenrapporten.

Da Tokyo-børsen åpnet onsdag morgen, som den første i Asia, falt Nikkei-indeksen med over 2,4 prosent den første handelstimen. Hovedindeksen var tidligere i september tilbake til det høyeste nivået siden 1990 på 30.795. Toppnoteringen er fra siste handelsdag i 1989.

Carnell hos ING mener at markedene er i ferd med å våkne opp til realitetene.

Bruker pustemaskin åtte timer om dagen, nå kan hun miste strømmen
I Europa stiger prisen på strøm kraftig, stadig flere i Spania sliter nå med å betale regningene sine.
01:05
Publisert:

– De som kjenner meg godt vet at jeg ikke er typen som spør om glasset er halvtomt eller halvfullt. Jeg foretrekker å se på det som et skittent, sprukket glass, fylt med en lunken gjørmeblanding med en død edderkopp som flyter midt oppe i det. Denne psykologiske profilen har vært en stor fordel for meg i et liv i finansmarkedene, ifølge Carnell.

Inflasjonsfrykt

De eksportavhengige økonomiene i Asia har klart seg bra gjennom pandemien med høy etterspørsel etter blant annet elektronikk fra vestlige forbrukere. På onsdag er det en bred nedgang ved børsene i hele Asia.

Det er store problemer i forsyningskjedene med blant annet en prekær mangel på databrikker til bruk i alt fra personlige datamaskiner og smarttelefoner til biler og roboter.

Kinas integrering i verdensøkonomien, med lave priser, blir sett på som en viktig årsak til at inflasjonen har vært historisk lav siden 1990-tallet. Det er høy temperatur i forholdet mellom USA og Kina. Også dette kan gi økt inflasjonspress.

– Vi har et aksjemarked som er sårbart med høyere statsrenter, en oljepris som lett kan passere 90 dollar fatet og problemer i forsyningskjedene som ikke viser tegn på å bli løst. Det er mye drama på Wall Street. Mye av dette har å gjøre med en nullstilling av inflasjonsforventningene, sier senior markedsanalytiker Edward Moya hos Oanda til Bloomberg.

Handelskrigen mellom USA og Kina har ført til at begge land ønsker å bli mindre avhengig av motparten. En slik frakobling kan bli inflasjonsskapende, påpeker Capital Economics.

«Så lenge dette skjer gradvis vil virkningen bli liten. En brå frakobling i viktige sektorer er en annen historie. Det kan sende prisene rett til værs inntil det kommer nye forsyningskjeder», skriver analyse- og rådgivningsselskapet i en ny rapport.

Mørklagte kinesiske byer

Problemene og utfordringene står i kø for den kinesiske økonomien. I storbyene Beijing, Shanghai og Guangdong kuttes kraftforsyningen i flere timer midt på dagen hver dag denne uken. Halvparten av Kinas provinser er berørt.

I Beijing er heller ikke Chaoyang, som er den mest folkerike bydelen og huser blant annet ambassader, spart.

Flere fabrikker utenfor Shanghai som leverer komponenter til produksjonen av Tesla-biler og Iphoner holder stengt denne uken. Nedstengningen kan føre mangel på populære produkter de neste månedene over hele verden.

«Kinas ønske om å kontrollere energiforbruket kan gi langsiktige fordeler, men kostnadene på kort sikt kan bli betydelig», skriver finansinstitusjonen Nomura i en ny rapport.

På toppen av dette kommer de pågående gjeldsproblemene for Evergrande. I forrige fikk eiendomskonglomeratet et lite pusterom etter de inngikk en avtale med obligasjonseiere. På onsdag er det forfall på et annet obligasjonslån.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.