I løpet av den første halvtimen etter handelen startet falt Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen med over to prosent til godt under 26.000. Det var samme utvikling ved Seoul-børsen i Sør-Korea og ved Sydney-børsen, hvor hovedindeksen falt med over 2,5 prosent.

Da Hongkong-børsen åpnet for handel falt Hang Seng-indeksen med 3,5 prosent umiddelbart.

Samleindeksen FTSE All-World falt med 3,5 prosent på mandag – det største fallet siden juni 2020. Teknologiindeksen var seks prosent lavere, ledet av et 13 prosent kursfall for elbilprodusenten Xpeng og internettselskapet JD.com. Alibaba falt med over syv prosent.

Ikke mye som kan lyse opp

Morgenrapportene fra internasjonale finansinstitusjoner i Asia tirsdag morgen er deprimerende og dystre. ING mener at talen fra Vladimir Putin mandag kan ha bidratt til den nedslående markedsstemningen.

– Istedenfor å signalisere en snarlig slutt på konflikten, virket det som Putin indikerte at den vil fortsette. Snakket om en resesjon blir stadig høyere og det amerikanske aksjemarkedet hadde nok en forferdelig dag. Asia-børsene vil åpne lavere og det er ikke mye på kalenderen som kan lyse opp, skriver ING-teamet, ledet av analysesjef Robert Carnell, fra Singapore.

Det var samme melding fra analyseavdelingen hos Oversea-Chinese Banking Corporation (OCBC) i Singapore.

«Et rødt hav slukte de fleste risikoaktiva over natten. De asiatiske markedene vil starte forsiktig i dag etter den harde medfarten Wall Street fikk», skriver OCBC.

– Sannsynligvis bli skuffet

Under finanskrisen i 2008 var Kina raskt ute med å stabilisere sin egen økonomi med store offentlige investerings- og tiltakspakker. Bankene fikk også beskjed om å øke utlån for å holde den økonomiske aktiviteten oppe. Det ble igangsatt store byggeprosjekter.

Nå er det langt vanskeligere. Mens resten av verden sliter med den høyeste prisveksten på flere tiår, renteøkninger og konsekvensene av den russiske invasjonen i Ukraina, forsøker Kina å fjerne koronaviruset fra landet. Nullsmittestrategien består, og storbyer er nedstengt.

Kina fikk en eksportvekst på 3,9 prosent, målt i amerikanske dollar, i april. Dette er den svakeste veksten på nesten to år. I mars var eksportveksten på 14,7 prosent. Importen var flat sammenlignet med for to år siden.

– Årsaken skyldes delvis smittebølgen, som førte til mangel på arbeidskraft og flaskehalser i forsyningskjedene. Men omfanget av disse forstyrrelsene må ikke overdrives. Eksportørene har større problemer enn nedstengningene, skriver senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en rapport.

På grunn av prisvekst falt eksportvolumet i april. Ifølge analyse- og rådgivningsselskapet er det svakere etterspørsel fra USA og Europa.

– De som håper at eksporten vil ta seg opp igjen når virussituasjonen blir bedre vil sannsynligvis bli skuffet. Vi venter at eksportvolumet vil falle de kommende kvartalene. Etterspørselen etter forbruksvarer vil falle når de kommer ut av pandemien. Høy inflasjon og økende renter i mange nøkkelmarkeder for kinesisk eksport vil tynge på husholdningenes kjøpekraft, mener Evans-Pritchard.

– Ingen steder å gjemme seg

Fryktindeksene har steget. Vix-indeksen, ofte omtalt som fryktmåleren på Wall Street, har steget til det høyeste nivået siden tidlig i mars og er nå på rundt 34,7 poeng. Ifølge CNNs «Fear & Greed Index» er det en «ekstrem frykt» i markedet.

– Det beste investeringsordtaket nå er «ikke kjemp mot Fed». Jeg tror Fed vil fortsette med å sette opp renten. De vil ikke stoppe. Det er ingen steder å gjemme seg akkurat nå. Hvis du leter etter noe grønt på skjermen er det veldig minimalt, spesielt i teknologisektoren, sier investeringsdirektør Victoria Greene hos G Squared Private Wealth til Bloomberg.

Apples børsverdi har falt med 220 milliarder dollar siden onsdag. Microsoft, Tesla, Amazon, Alphabet, Nvidia og Meta (Facebook) har til sammen påført aksjonærene et kurstap på over 800 milliarder dollar på under en uke, ifølge CNBC.

Den amerikanske dollaren har styrket seg og dollarindeksen er på det høyeste på 20 år på 103,65. For ett år siden lå den på 90,5. Ikke siden under pandemien for to år siden har en dollar kostet så mye mot kroner. Kursen ligger på 9,71 kroner. I fjor høst var den på 8,3.

Bitcoin-prisen falt til under 30.000 dollar natt til tirsdag for første gang siden juni i fjor. Siden forrige uke har prisen på den største kryptovalutaen falt med 10.000 dollar og er nesten 40.000 dollar lavere enn den var den 10. november – for nøyaktig seks måneder siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.