I forrige uke inngikk USAs finansminister Steven Mnuchin en avtale om å forhandle med kinesiske regjeringsmedlemmer de neste ukene for å forsøke å løse handelskrigen mellom de to landene.

Mnuchin blir sett på som en av de moderate i den amerikanske administrasjonen.

«Sterk forhandlingsposisjon»

Kina så positivt på invitasjonen og ryddet timeplanen for møter de neste to ukene. I løpet av noen timer kom president Donald Trump på banen og truet med å innføre straffetoll på nesten alt av kinesisk import «veldig snart».

Detaljene ble banket ut i løpet av helgen, ifølge kilder i Det hvite hus som Wall Street Journal har snakket med. Det skal komme en kunngjøring i løpet av kort tid.

– Kina kommer ikke til å forhandle med et våpen rettet mot hodet. Det er veldig mye usikkerhet nå. Hvis det kommer nye straffetoller, kan den kinesiske delegasjonen velge å ikke delta, sier en seniorrådgiver til den kinesiske regjeringen til Dow Jones Newswires.

President Donald Trump forsvarte straffetollen i en twitter-melding mandag.

«Straffetoller har satt USA i en sterk forhandlingsposisjon med milliarder av dollar og arbeidsplasser som kommer flytende inn i landet vårt. Likevel har kostnadsøkningene ikke vært merkbare. Hvis land ikke inngår rettferdige avtaler med oss, blir de strafflagt», skrev han.

Topprådgiver til USA

Statskontrollerte kinesiske medier ryddet spaltene igjen på mandag for å kritisere USA.

«Washington holder frem en gulrot til Beijing, men svinger også pisken. Det er ikke noe nytt at USA forsøker å eskalere spenningen for å utnytte dette ved forhandlingsbordet. De ensidige og hegemoniske trekkene fra USA vil bli møtt med motstand fra Kina», skriver Global Times.

Det er planlagt møter på lavere nivå mellom Kina og USA denne uken. Dette skal føre frem til toppmøter i neste uke, hvor den kinesiske visestatsministeren Liu He, som er ansvarlig for den økonomiske politikken og president Xi Jinpings rådgiver, skal delta.

Liu He er skeptisk til Trump. I mai førte han forhandlinger med Mnuchin og trodde at en handelskrig var avverget. En twitter-melding fra Trump viste at møtene hadde vært bortkastet og det ble innført straffetoll på kinesisk import fra juli av.

– Hvis regjeringen er fast bestemt på å innføre straffetoll de neste to ukene er det svært lite sannsynlig at kineserne vil møtes. Hvis USA melder om straffetoller, men skyver datoen for innføring frem i tid, er det mulig å føre samtaler, sier direktør Myron Brilliant hos U.S. Chamber of Commerce til Wall Street Journal.

«Eksporthindringer»

Kinesiske myndigheter har invitert amerikanske toppsjefer til Beijing denne uken i forbindelse med China Development Forum. Dette er en del av kampanjen for å få amerikanske bedriftsledere til å legge press på Trump.

Over 60 prosent av amerikanske selskaper i Kina svarte i en spørreundersøkelse forrige uke at de er berørt av handelskrigen.

Det kan bli langt verre. Foreløpig har Kina brukt silkehansker mot amerikanske selskaper.

– Kina kan komme til å innføre eksporthindringer for å slå tilbake mot amerikansk straffetoll, sa tidligere finansminister Lou Jiwei under konferansen på søndag.

Dette kan gjøre det langt vanskeligere for amerikanske selskaper å drive virksomhet i Kina. General Motors, Ford, Qualcomm, Starbucks og andre storselskaper kan bli rammet av indirekte sanksjoner – tilsvarende hva norske eksportører opplevde fra 2010 til 2017.

Amerikanske teknologiselskaper har advart om at en opptrapping vil føre til høyere priser på forbrukerelektronikk, som hittil har vært skjermet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Finanskrisen forklart på halvannet minutt
Da den amerikanske banken Lehman Brothers gikk konkurs 15. september 2008, stoppet verden opp.
01:32
Publisert: