Fem år etter USAs tidligere president Donald Trump avfyrte de første skuddene i handelskrigen med Kina, fortsetter Joe Biden og politikere fra begge partier korstoget. Målet er å svekke Kina internasjonalt.
Kina-selskaper forlater USA
For åtte år siden gjorde det kinesiske teknologi- og internettselskapet Alibaba seg klar til å foreta den største børsnoteringen noensinne i USA. Selskapet hentet inn over 25 milliarder dollar i en emisjon som var kraftig overtegnet. På første handelsdag steg kursen 38 prosent.
Nå truer USA med å kaste Alibaba ut av New York-børsen – sammen med over 150 andre selskaper. Den amerikanske forklaringen er at selskapene ikke tilfredsstiller de amerikanske regnskapskravene og at revisjonen må gjøres av et internasjonalt revisjonsselskap – og ikke et kinesisk.
Fem statskontrollerte kinesiske selskaper har bekreftet at de vil forlate amerikanske børser frivillig. Blant disse selskapene er PetroChina, som er Asias største olje- og gassprodusent, og forsikringsgiganten China Life Insurance Company.
China Life og Aluminum Corporation of China vil levere inn søknad om en «frivillig avnotering» mandag 22. august. Tre andre selskaper vil gjøre det samme i neste uke. De fem selskapene har en samlet børsverdi på over 300 milliarder dollar.
– Disse statseide selskapene er i strategiske bransjer og anses å ha tilgang til informasjon og data som kinesiske myndigheter kan være nølende med å gi utenlandske tilsynsmyndigheter tilgang til, sier strateg Redmond Wong til Saxo Markets.
Det kinesiske Finanstilsynet sier i en kommentar at strykingen fra børsnotering i USA skyldes lav aksjeomsetning.
Mulig masseflukt
Disse selskapene er de første i hva som kan bli en bølge av kinesiske selskaper som forlater USA-børsene. Totalt er det over 300 kinesiske selskaper som er i fare for å kunne forlate amerikanske børser – frivillig eller under tvang.
Disse hadde en børsverdi på nesten 2500 milliarder dollar (24.500 milliarder kroner) ved utgangen av juni. Det amerikanske Finanstilsynet plasserte nylig Alibaba på en overvåkningsliste over selskaper som kan bli kastet ut fra USA.
Alibaba er i ferd med å flytte primærhandelen fra New York til Hongkong. Selskapet sier de fortsatt ønsker å være børsnotert i USA. Alibaba-kursen har kollapset siden høsten 2020. Dagens kurs er lavere enn hva den endte på første handelsdag i september 2014.
Det japanske investerings- og teknologiselskaper Softbank, som har vært den største enkeltinvestoren i Alibaba i 20 år, har solgt seg kraftig ned.
– Det at Softbank reduserer eksponeringen mot sin største aksjepost når Alibaba-kursen er 71 prosent lavere enn toppen er et helt annet budskap enn supeoptimismen vi har hørt gjennom årene, sier analytiker Kirk Boodry hos Redex Research til Financial Times.
Revurderer strategier
Parallelt med at kinesiske selskaper forlater amerikanske børser, og dermed mister tilgang til det amerikanske finans- og kapitalmarkedet, pågår det også en teknologisk skilsmisse som vil få store konsekvenser for hele verden.
USA ønsker å bli mindre avhengig av produksjon av avansert teknologi og komponenter i Asia, og spesielt ved fabrikker i Kina. Kina vil ta mer kontroll over utvikling av dataprosessorer for bruk i alt fra datamaskiner og smarttelefoner til elbiler og raketter.
Det er ikke bare amerikanske og kinesiske selskaper som er rammet av den pågående konflikten. De sørkoreanske selskapene Samsung og SK Hynix, som er verdens største produsenter av dataminne, er i gang med å revurdere alle investeringer i Kina.
– Disse beskyttelsesmekanismene mot Kina vil fremskynde koreanske databrikkeprodusenters forflytning fra Kina til USA. De har revurdert strategiene sine på grunn av teknologikrigen mellom USA og Kina. De bikker mot USA på grunn av geopolitiske risikoer, sa analysesjef Kim Young-woo hos SK Securities i Seoul til Financial Times tidligere i august.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.