Kina er det viktigste internasjonale markedet for Apple med en omsetning på 9,6 milliarder dollar i siste kvartal – en vekst på nesten 20 prosent. Iphone X-modellen selger bra i Kina. Handelskrigen mellom USA og Kina kan ramme verdens største børsnoterte selskap.

President Donald Trump har truet med straffetoll på alt av kinesiske produkter som importeres til USA. I fjor var den kinesiske eksporten av varer til USA på over 500 milliarder dollar. Den amerikanske eksporten til Kina var på 130 milliarder dollar.

Nasjonalistiske følelser

Kinesiske myndigheter vurderer hvordan de skal slå tilbake mot USA hvis det gjøres alvor av truslene om å innføre straffetoll på alt av kinesisk eksport.

Apple er blant de mest sårbare amerikanske selskapene. Selskapet passerte en børsverdi på 1000 milliarder dollar for første gang i forrige uke.

Statskontrollerte aviser har de siste dagene foreslått en rekke tiltak for å ramme den amerikanske økonomien – blant annet boikott av Apple.

«Kina er det viktigste internasjonale markedet for Apple. Selskapet kan bli utsatt for kinesernes sinne og nasjonalistiske følelser», skriver People’s Daily i en kommentarartikkel.

Stor produksjon i Kina

Apple produserer nesten alt av produkter ved taiwanskeide fabrikker i Kina. Avisen påpeker at overskuddene sendes tilbake til USA.

«Kina ønsker ikke å lukke dørene til Apple – til tross for handelskonflikten. Men hvis det amerikanske selskapet ønsker å tjene gode penger fra Kina må de dele utbyttet med det kinesiske folk», skriver avisen.

Avisen bruker Iphone som et eksempel og påstår at kinesiske underleverandører kun får 1,8 prosent av profitten fra telefonen. Apple har en bruttomargin på nesten 40 prosent.

«Den iøynefallende suksessen i det kinesiske markedet kan provosere frem nasjonalistiske følelser hvis president Trumps nylig vedtatte proteksjonistiske tiltak rammer kinesiske selskaper hardt», skriver avisen.

Kan spille «hardball»

Apples konsernsjef Tim Cook møtte Trump i vår. Han advarte mot å starte en handelskrig med USA. Trump skal ha lovet at Apple-produkter ikke vil bli rammet.

– Cook er villig til å jobbe sammen med Trump-administrasjonen. Det står sannsynligvis mer på spill for Apple enn noe annet selskap når det gjelder Kina og straffetoll, sa Gene Munster, som har fulgt Apple som analytiker i flere tiår, til New York Times tidligere i sommer.

Den kinesiske avisen påpeker at handelskrigen er iscenesatt av Trump.

«Det virker som at amerikanske selskaper som driver virksomhet i Kina er de største vinnerne fra handelen mellom USA og Kina. Det kinesiske markedet er svært viktig for mange amerikanske merkevarer. Det gir Kina mer spillerom til å spille hardball i handelskonflikten», skriver avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skambud på Fred. Olsen Energy
Kreditorene kommer aldri til å gå med på det, sier DNs børskommentator.
01:09
Publisert: