I august møtte konsernsjef Tim Cook president Donald Trump og hans kone til middag på Trumps private golfklubb i New Jersey utenfor New York. Cook argumenterte for at nye straffetoller mot kinesiskproduserte produkter ville ramme amerikanske selskaper, blant annet Apple, hardt.

– Jeg håper at rolige hoder går seirende ut, sa Cook etter middagen.

– Vil garantert slå tilbake

Fra neste mandag vil det bli innført ny straffetoll på ti prosent på kinesiskproduserte varer verdt 200 milliarder dollar til USA. Straffetollen vil bli økt til 25 prosent fra 1. januar hvis det ikke kommer frem til en løsning mellom USA og Kina.

– Investorer bør forberede seg på en langvarig handelskrig. Kina vil garantert slå tilbake. Der to land banker løs på hverandre uten å finne en omfattende løsning. Det gjør det vanskelig for markedet å prise inn dette, sier sjefstrateg Hao Hong hos den kinesiske storbanken Bocom International til Bloomberg.

Høringsrunden ble avsluttet i begynnelsen av september. Nå viser det seg at alt av Apple-produkter vil slippe unna straffetoll.

– Vi har snakket med Tim Cook mange ganger. Han er virkelig en smart fyr. Han har gitt oss gode råd, sa Trumps økonomiske rådgiver Larry Kudlow, da han holdt et innlegg ved The Economic Club i New York på mandag.

Apple sendte et brev til Trump-administrasjonen i forbindelse med høringen om å innføre ny straffetoll på kinesisk import. Tim Cook har vært i Kina flere ganger i år og har kontakter helt til topps i det kinesiske regjeringsapparatet.

«Straffetoll øker kostnadene for virksomheten vår i USA, det avleder ressursene og gjør at Apple taper konkurranseevne. Mer generelt vil straffetoll føre til høyere priser for amerikanske forbrukere, lavere økonomisk vekst i USA og andre utilsiktede økonomiske konsekvenser», skrev Apple.

– Den store risikoen er represalier

Opprinnelig skulle Apple Watch og ørepluggene Airpods ilegges straffetoll. Dette ville ha ført til en ekstraregning for Apple på 150 millioner dollar.

– Apples resultatmarginer er veldig sunne så selskapet kunne motstå straffetollen bedre enn de fleste, sier analytiker Wayne Lam hos IHS Markit til Wall Street Journal.

Spørsmålet er hva Kina vil foreta seg. Det har vært oppfordringer om å boikotte amerikanske produkter på det kinesiske markedet. Apple er svært sårbart i Kina.

Omsetningsveksten fra det kinesiske markedet har vært på over 20 prosent de siste kvartalene og står for en femtedel av omsetningen.

– Den store risikoen er kinesiske represalier. Et forsøk på å blokkere nøkkelkomponenter til Apple er det verste som kan skje. Apples forsyningskjede er så etablert i Kina. Det finnes ingen kortsiktige alternativer, sier analytiker Toni Sacconaghi hos finansinstitusjonen Sanford C. Bernstein & Co til næringslivsavisen.

Trump advarte på mandag om at hvis Kina kommer med represalier mot amerikanske selskaper vil han innføre straffetoll på alt Kina eksporterer til USA. Da vil ikke Apple-produkter bli skjermet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Olav Thon (95): - Nå har jeg vært snill gutt veldig lenge
00:26
Publisert: