Uken startet med nervøsitet ved Asia-børsene. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med nesten to prosent. De andre børsene har også falt bredt.

Den kinesiske sentralbanken har kuttet styringsrenten for 12-måneders lån med 0,05 prosentpoeng – til 3,8 prosent. Dette er det første rentekuttet siden april 2020.

– Vi venter nye lettelser de neste månedene, sier sjeføkonom med ansvar for Asia hos Capital Economics, Mark Williams, i et notat.

Uvanlig stor usikkerhet

Det er en knapp måned siden omikronvarianten ble bekreftet i flere land i det sørlige Afrika. Nå er den bekreftet i nesten 100 land og er blitt dominerende i blant annet Storbritannia. Prognosene for 2022, som ble utarbeidet i november, må gjennom store justeringer på tampen av året.

– Vi venter at veksten i nesten alle de større økonomiene vil svekkes neste år. Spesielt USA og Kina vil falle et godt stykke under dagens forventninger, skriver Capital Economics sjeføkonom, Neil Shearing, i en oppdatert prognose for 2022.

Utviklingen av pandemien vil fortsette med å være den viktigste enkeltfaktoren for utviklingen i verdensøkonomien og markedene, påpeker analyse- og rådgivningsselskapet.

– Usikkerheten rundt pandemien gjør at risikoen rundt de mest sentrale prognosene våre vil fortsette å være uvanlig stor, skriver sjeføkonomen.

De forutsetter nye varianter og smitteutbrudd det neste året. Det vil føre til nye tiltak.

Her er ekspertrådene fra dem som lever med galopperende inflasjon: – Skaffe seg mye kreditt og investere
Mange amerikanere er satt ut av den raske inflasjonsøkningen. Bloombergs reporter Patrick Gillespie dro til Buenos Aires for å snakke med folk som er blitt eksperter på å overleve galopperende inflasjon: Argentinerne.
03:59
Publisert:

– I de fleste land forutsetter vi at disse tiltakene vil være målrettede og føre til mindre forstyrrelser for økonomiene enn i den innledende fasen av pandemien. Men, strengere tiltak er helt klart et alternativ, dersom farligere varianter dukker opp eller at helsevesenet overbelastes, skriver Shearing.

Svakere vekst

Den økonomiske veksten i 2021 for verden ventes å havne på rundt seks prosent, ifølge Capital Economics. IMF mener den vil falle til rundt fem prosent i 2022. Dette mener analyse- og rådgivningsselskapet er altfor optimistisk.

– Vi er mer optimistiske enn konsensus i en håndfull økonomier, blant annet Australia. Men samlet sett ligger bnp-prognosene våre lavere enn de fleste forventninger. Vi venter at veksten blir på nærmere fire prosent i 2022, ifølge den nye prognosen.

Capital Economics tror innstramningstakten i Storbritannia, Australia, Brasil og Sør-Afrika blir lavere enn hva investorer venter. Rentene vil bli liggende på rekordlave nivåer i eurosonen og Japan.

– Den kinesiske sentralbanken vil kutte styringsrentene, spår sjeføkonomen.

Shearing sier i 2022-analysen at nedgangen i anleggssektoren i Kina vil forsterkes. I fremvoksende markeder vil kombinasjonen av innstramninger, lavere råvarepriser og vedvarende smitteutbrudd fra koronaviruset tynge veksten.

Konklusjonen fra analyse- og rådgivningsselskaper er klar.

– Vi tror 2022 vil bli et år hvor den økonomiske veksten vil skuffe, skriver sjeføkonom Neil Shearing.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.