Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou ble løslatt mot 64 millioner kroner i kausjon av en dommer i Vancouver tidligere denne uken. USA har begjært henne utlevert da de mener hun var delaktig i Huaweis brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran. Dette har hun og Huawei avvist.

Skremselstaktikk

Kina mener Canada har anholdt Meng ulovlig og forlanger at hun får reise tilbake til Kina uten restriksjoner. Den kanadiske regjeringens posisjon er at domstolene er uavhengige og at det ikke er noe de kan foreta seg.

Minst to kanadiske statsborgere er blitt anholdt i Kina denne uken. Diplomaten Michael Kovrig, som har permisjon og jobber ved en tenketank, ble anholdt på mandag. Torsdag ble det bekreftet at forretningsmannen Michael Spavor har sittet i avhør denne uken.

Kanadiske diplomater har ikke fått møte de to.

Begge skal ifølge kinesiske myndigheter ha «drevet med aktiviteter som kan skade Kinas nasjonale sikkerhet». En pressetalsmann for det kinesiske utenriksdepartementet avviste at dette hadde noe med Huawei-saken å gjøre på torsdag.

Spavor har i mange år jobbet som tilrettelegger for selskaper og organisasjoner som har aktiviteter i Nord-Korea fra Kina. Han er blitt avbildet sammen med diktatoren Kim Jong-un flere ganger.

Minst to kanadiere er anholdt i Kina denne uken, blant annet Michael Spavor (bildet), som har tette forbindelser til Nord-Korea. Her sammen med Nord-Koreas leder Kim Jong-Un.
Minst to kanadiere er anholdt i Kina denne uken, blant annet Michael Spavor (bildet), som har tette forbindelser til Nord-Korea. Her sammen med Nord-Koreas leder Kim Jong-Un. (Foto: Kcna via Kns/AFP/NTB Scanpix)

Eksperter er i tvil om det er en direkte sammenheng med Huawei-konflikten med USA eller om dette dreier seg om det kompliserte forholdet med Nord-Korea.

– Jeg tror Kina benytter seg av en skremselstaktikk. De ønsker å sende et signal om at de ikke ønsker utenforstående i Kina til å håndtere Nord-Korea. De anholdt en som er ufarlig, har dårlig beskyttelse, garantert er uskyldig i spionasje og som er ganske kjent, sier direktør ved Korea Risk Group, Andrei Lankov, til nknews.org.

Kritiserer Trump

President Donald Trump sa i et intervju tidligere denne uken at han ikke utelukket at Huawei-saken kunne la seg løse hvis USA og Kina kom frem til en handelsavtale.

Dette har skapt kraftige reaksjoner i Canada, som har havnet midt mellom de to supermaktene.

– Våre utleveringspartnere burde ikke forsøke å politisere utleveringsprosessen eller bruke den til andre formål enn å søke rettferdighet og å håndheve loven, sier utenriksminister Chrystia Freeland til Reuters.

«Politisk konspirasjon»

Det kan ta flere år før Meng blir utlevert til USA. Kanadiske jurister har påpekt at utspillet fra Trump kan hjelpe den kinesiske finansdirektøren i Huawei, som er datter til selskapets grunnlegger.

– Den kanadiske justisministeren kan avvise den amerikanske utleveringsbegjæringen hvis de mener den er fremsatt av feil årsaker, sier en kilde til Reuters.

Den kinesiske ambassaden i Canada mener det er en politisk forfølgelse av Meng – iscenesatt av USA med støtte fra Canada.

«Dette er ikke en vanlig sak, men en politisk konspirasjon og forfølgelse – rettet mot en kinesisk virksomhet og en kinesisk statsborger», sier ambassaden i en uttalelse til The Globe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I denne gaten i Oslo er det bare funkisboliger
Og alle er tegnet av de samme to arkitektene.
00:00
Publisert: