Det settes nye rekorder ved børsene i blant annet USA og deler av Europa. Referanseindeksen S&P 500 endte for første gang på over 4700 på mandag og Nasdaq-indeksen nærmer seg 16.000.

Dette kommer etter at Representantenes hus før helgen godkjente en infrastrukturpakke.

Nedtur ulik alle andre

Problemene står fortsatt i kø for verdensøkonomien med forsyningskriser, mangel på energi i nøkkeløkonomier og inflasjonspress. Mens Europa og USA åpnet opp økonomiene tidligere i år, er dette først i ferd med å skje i deler av Asia nå.

Kina fastholder ved nullsmittestrategien og har ingen planer om å lette på innreisetiltakene.

«Under det mørkeste dypet av resesjonen i fjor sommer argumenterte vi for optimisme rundt de økonomiske utsiktene. Konsensus var at pandemien hadde gjort permanent skade på verdiskapingen. Vi argumenterte for at nedturen var ulik alle andre og at det ville ha en begrenset effekt», skriver sjeføkonom Neil Shearing hos Capital Economics i en ny rapport.

Analyse- og rådgivningsselskapet fikk rett. Nye arbeidsmetoder med hjemmekontor og offentlige støttepakker sørget for at den økonomiske aktiviteten i mange land tok seg raskt opp igjen.

«Våre estimater viser at den globale verdiskapingen var tilbake til nivået før pandemien i mars i år. Basert på foreløpige statistikker fra tredje kvartal ligger verdiskapingen på rundt én prosent over hva den var før krisen», skriver sjeføkonomen.

Kompleks situasjon

Det er store forskjeller mellom land. Industriøkonomiene har kommet seg best gjennom pandemien og de langsiktige konsekvensene for disse landene vil bli svært begrenset. For fremvoksende økonomier som India og land i Sørøst-Asia er det langt igjen.

«Den vanskeligste delen av gjenoppreisingen ligger foran oss. Konsensusprognosene for 2022 er for optimistiske», skriver Shearing.

Capital Economics mener at konsensusprognosene for USA og Kina, som er verdens to største økonomier, er for høye.

«Hva som vises er en kompleks situasjon som er betydelig mindre godartet enn hva konsensusprognosene tilsier. Det er uten å ta hensyn til de betydelige risikoene som bobler like under overflaten», argumenterer sjeføkonomen.

Han peker på gjeldsproblemene for kinesiske eiendomsselskaper og høye aksjekurser som er svært sårbare hvis det kommer uventede renteøkninger.

«Oppgangen så langt har vært imponerende. Vi er inne i en langt mer utfordrende situasjon. Optimistene risikerer skuffelse», skriver sjeføkonom Neil Shearing i analysen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.