Problemene står i kø for USA og Kina – verdens to største økonomier. I USA er det mangel både på varer og ansatte. Høye energipriser har utløst inflasjonspress.

I Kina forsøker myndighetene å hindre at gjeldskrisen i eiendomssektoren får spre seg til resten av økonomien, samtidig som at energikrisen er blitt alvorligere i løpet av høsten.

Kina-vekst kan stupe

Capital Economics har sett på hele verdensøkonomien i en ny rapport. De liker ikke hva de ser i flere av de viktigste økonomiene.

«Den økonomiske oppgangen vil avta de neste kvartalene ettersom den første oppgangen etter nedstengningene avtar og offentlige støttetiltak reduseres. Samtidig vil forsyningskrisen vedvare langt inn i neste år, noe som vil være som en ekstra brems», skriver analyse- og rådgivningsselskapet.

Teamet har kuttet vekstprognosene for nesten alle de største økonomiene, og ligger lavere enn hva som er konsensus. Internasjonale finansinstitusjoner har i høst redusert forventningene til den kinesiske økonomien. Capital Economics mener det ikke holder.

«Vi mener den kinesiske veksten vil falle fra 9,5 prosent i år til kun tre prosent i 2022 i vår beregningsmodell», skriver analyseteamet.

De peker på at den økonomiske aktiviteten avtok kraftig i sommer og veksten var på kun 0,2 prosent sammenlignet med andre kvartal, ifølge offisielle statistikker. Capital Economics mener det sannsynligvis var en nedgang i den økonomiske aktiviteten.

Var bare en kinesisk fiskerlandsby. Nå er innbyggerne steinrike etter en smart beslutning av landsbyhøvdingen for 40 år siden
Shenzhens skjulte formue på 30 milliarder dollar: Urbane landsbyboere i Kinas Silicon Valley er blitt rike. Hvordan klarte de å bygge opp en formue på over 30 milliarder dollar? Bloombergs Allen Wan forklarer: – For drøyt 40 år siden var dette bare en fiskerlandsby.
02:03
Publisert:

Problemene i eiendomssektoren, ledet av Evergrandes gjeldskollaps, har gjort at salget av nye boliger har stupt i høst og dette rammer anleggssektoren hardt.

«Både industrien og anleggssektoren står på kanten av en dypere nedgang, som kan sende Kinas vekst ned til kun tre prosent neste år», skriver Capital Economics.

Langvarige konsekvenser

Capital Economics spår en vekst for verdensøkonomien på seks prosent i 2021, før denne faller til fire prosent neste år og 3,5 prosent i 2023.

«Det var uunngåelig at veksten ville bremse opp i år etter oppgangen på slutten av 2022. Oppgangen har vært mer ruglete enn hva som var ventet», skriver analyseselskapet.

Det er spesielt problemene i de globale forsyningskjedene som har kommet overraskende.

«Varemangelen vil avta, men det vil fortsatt ta en stund. Mangelen på arbeidskraft kan bli mer vedvarende. Denne er alvorligst i USA, Canada og i økende grad i Storbritannia. For USAs del ser vi dette som en varig nedgang, og noe som kan ha langvarige konsekvenser på bruttonasjonalprodukter», skriver Capital Economics.

Japan, som er verdens tredje største økonomi, har klart seg bra gjennom pandemien og det er høy etterspørsel etter elektronikk og maskinutstyr.

«Vårt syn er at pandemien ikke har skadet den sannsynlige veksten i betydelig grad», skriver analyseselskapet.

Spår kronesvekkelse

Forsyningskrisen og høye energipriser vil legge en demper på veksten i eurosonen. Capital Economics tror ikke at sentralbankene i USA og EU har det travel med å sette opp renten.

«Sentralbankene i de fleste industriland vil stramme inn senere enn hva investorer for tiden tror», skriver analyseselskapet.

Unntaket er Norge, hvor de tror at Norges Bank vil sette opp renten raskere enn hva markedet og investorer tror. En høyere rente vil ikke automatisk føre til en sterkere norsk krone.

«Norske kroner har vært en av valutaene som har prestert best i år. Vi tror kronen vil slite dersom våre prognoser om at oljeprisen faller i 2022 viser seg å være riktig. Vi venter at kronen vil falle under den svenske kronen om ikke lenge», skriver Capital Economics.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.