China Mobile passerte 900 millioner abonnenter i juni. Selskapet har foretatt flere mindre forsøk på å etablere seg internasjonalt de siste årene, blant annet i Pakistan og investeringer i den thailandske mobiloperatøren True. Selskapet har større planer for de neste årene.

Sikkerhetsrisiko for USA

I 2011 søkte China Mobile om å få tilby telekommunikasjonstjenester mellom USA og andre land. Etter syv års behandlingstid anbefaler National Telecommunications and Information Administration (NTIA) at Federal Communications Commission (FCC) avslår dette.

– Etter lengre forhandlinger med China Mobile ble vi ikke i stand til å løse vår bekymring for amerikansk rettshåndhevelse og nasjonale sikkerhetsinteresser, sier avdelingsdirektør David Redl hos NTIA i en kommentar.

China Mobile var et av verdens mest verdifulle selskapet for ti år siden. Børsverdien har falt med 65 prosent til 180 milliarder dollar (1450 milliarder kroner) – 55 milliarder dollar lavere enn amerikanske AT&T.

Veksten har stagnert i Kina, men selskapet har lagt planer for en internasjonal ekspansjon i forbindelse med at det nye 5G mobilnettet skal bygges ut over hele verden. I USA pågår det en konsolidering av mobilsektoren, hvor blant annet japanske Softbank deltar.

China Mobile lanserte den virtuelle mobiltjenesten CMLink i Storbritannia tidligere ved å leie nettkapasitet. Målet er i første omgang å tilby egne kunder tilgang til mobiltjenester når de er på reise i utlandet. Ifølge World Tourism Organization vil 200 millioner kinesere reise utenlands i 2020.

Kampen om 5G-dominans

China Mobile er i ferd med å bygge et stort datasenter i Singapore – det andre i stillehavsregionen utenfor Kina. Foruten å jobbe tett med kinesiske telekommunikasjonsselskaper har selskapet tette forbindelser med blant annet Nokia i forbindelse med uttesting av 5G-nettverk.

Selskapet har satt seg som mål å være blant de første med å rulle ut 5G-nettverk i Kina. Analytikere tror dette kan øke verdifastsettelsen på selskapet. Totalt 5G-investeringer i Kina forventes å ligge på rundt 240 milliarder dollar (2000 milliarder kroner) frem til 2030.

– China Mobiles enorme kapitalinvesteringer vil ikke være bortkastet. Hvis investeringene de foretar nå kan hjelpe dem med å få et overtak når 5G rulles ut vil dette vært en svært bra selskap, sier forvalter Wang Chen hos XuFunds Investment Management til Bloomberg.

«Kopierer og stjeler»

USAs president Donald Trump frykter at Kina vil bruke kinesiske selskaper i USA til å spionere. Amerikanske selskaper og forbrukere er blitt advart mot å bruke produkter fra de to kinesiske teknologiselskapene Huawei og ZTE.

– Vi har den beste teknologien i verden. Den kopieres og folk stjeler. Dette er juvelene våre. Det er flotte juveler. Det er som US Steel for 70 år siden. Vi må beskytte selskapene. Vi kan ikke la folk stjele teknologien, sa Trump i forrige uke.

Kinesiske selskaper har slått tilbake og vist til at de har utviklet egen teknologi, blant annet avanserte prosessorer i smarttelefoner som konkurrerer direkte med amerikanske Apple og Qualcomm.(Vilkår)

Det finnes ikke noe alternativ til BMW i8
Den spektakulære BMW i8 Roadster er så spesiell at den ikke har noen konkurrenter.
02:32
Publisert: