Kina valgte å svare på de siste amerikanske straffetollene før helgen ved å innføre tilsvarende straffetoll på amerikanske produkter verdt 60 milliarder dollar. Kina velger å være svært målrettet og ramme deler av den amerikanske økonomien hvor republikanerne står sterkt.

«USA har gjenoppbygget Kina»

Kinesiske myndigheter har vært tilbakeholdne i den åpne kritikken mot USA siden de første «skuddene» i handelskrigen ble avfyrt på forsommeren. Den offisielle linjen har vært at Kina ønsker å forhandle frem en løsning for å unngå en ødeleggende handelskrig.

Straffetollene har begynt å bite for begge land. Det er en måned siden USA ila kinesiske produkter verdt 34 milliarder dollar straffetoll. Kina svarte med samme mynt. Nye 16 milliarder dollar venter på begge land. Den amerikanske landbrukssektoren har fått merke det hardt.

– USA har gjenoppbygget Kina. Nå er det på tide at vi gjenoppbygger vårt eget land, sa president Donald Trump under et valgkamprally i helgen.

Han fortsatte på Twitter og skrev at alle produkter i USA enten skal produseres lokalt eller ilegges importtoll.

«Alle land i verden ønsker å ta rikdom og formue ut fra USA – og det ødelegger alltid for oss. Hvis de gjør det, skal de beskattes», skrev Trump.

Han påsto at «USA vinner» og at straffetoll vil bidra til å redusere det amerikanske budsjettunderskuddet og nedbetale gjelden. Kina og Japan eier amerikanske statspapirer til over 2100 milliarder dollar – i realiteten gjeld USA skylder de to landene.

Trumps gateslagsmål

Mandag kom det en koordinert respons i statskontrollerte kinesiske medier mot de siste truslene fra Trump om å skattlegge all kinesisk import med mellom 10 og 25 prosent straffetoll.

«Gjennom historien har USA vært arrogante og startet mange kriger, hvor de endte opp med å skade seg selv. Forskjellen er at Washingtons arroganse denne gangen er rettet mot en annen stormakt. USAs evner svarer ikke til ambisjonene. Kina vil kjempe til den siste slutt. Vi er forberedt på en langvarig krig. Historien vil vise at USA vil ende som den største idioten», skriver Global Times.

Avisen legger til at USA forsøker å gjøre Kina til en amerikansk vasallstat. Dette er en stat hvor selvstyret er begrenset på grunn av en annen, suveren stats overherredømme – ofte politisk, militært eller økonomisk.

Lederartikkelen i People’s Daily prydet forsiden på den internasjonale utgaven på mandag. Trump beskyldes for å ha «tatt hovedrollen i et velkoreografert gateslagsmål» hvor alt dreier seg om «Amerika først».

«For å oppnå målet om å gjenopplive den amerikanske økonomien har Trump valgt en enkel, men brutal måte. Han har omgått det multilaterale handelssystemet i Verdens handelsorganisasjon og tvunget land, blant annet tradisjonelle allierte, til å avstå fra egne interesser til fordel for de amerikanske», skriver avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Til daglig leder Inge en databedrift. På fritiden ratter han en Ferrari på bane. - Motor er utrolig moro.
Salget av dyre sportsbiler når nye høyder. Det gjelder også interessen for banekjøring.
02:22
Publisert: