Bare timer etter at USA på tirsdag bekreftet at det skal innføres straffetoll på import av nye kinesiske produkter verdt 16 milliarder dollar svarte Kina med samme mynt – som landet hele tiden har lovet. Nå er det amerikanske biler og energieksport som skal straffes i Kina.

Fra knuffing til krig

Hver dag denne uken har statskontrollerte kinesiske medier kjørt hardt ut mot USA. Dette er koordinerte utspill som er godkjent av landets myndigheter. Meldingen er klinkende klar: skjer det en ytterligere opptrapping fra amerikansk side vil Kina slå hardt tilbake.

«Så langt har handelskrigen vært som knuffing og dytting. Det er sannsynlig at den vil utvikle seg til noe langt mer alvorlig hvis USA ikke kan kontrollere gangstermentaliteten sin», skriver China Daily i en lederartikkel på torsdag.

Andre kinesiske medier benytter tilsvarende mafiasjargonger – som tatt ut fra amerikanske gangsterfilmer fra 1970-tallet.

«Kina forsøker å gjøre alt som er mulig for å unngå en handelskrig, men vi står overfor et land som forlanger mer og mer i beskyttelsespenger. Kina har ikke noe annet valg enn å kjempe mot», skriver China Daily.

Ifølge Global Times, som eies av kommunistpartiets propagandaorgan, bør Kina vurdere å ta i bruk «ukonvensjonelle metoder», slik landet gjorde da finanskrisen rammet blant annet USA og deler av Europa for ti år siden.

«USA forsøker å stanse Kinas utvikling», skriver forsker Jia Xiudong i tenketanken China Institute of International Studies i People’s Daily.

«Alle studenter er spioner»

Kinas handelstall fra juli viser at eksporten foreløpig ikke er rammet av konflikten med USA. Handelsoverskuddet mot USA ligger på over 28 milliarder dollar i måneden. Det kinesiske aksjemarkedet har falt. Shanghai-børsen er over 20 prosent lavere enn i januar.

President Donald Trump inviterte 13 amerikanske toppsjefer fra blant annet Pepsi, Boeing og Ernst & Young til en privat middag tirsdag kveld på hans golfklubb i New Jersey, hvor han for tiden ferierer. På menyen sto indrefilet og vaniljeis.

Han brukte en betydelig del av middagen til å lange ut mot Kina og planene om å bygge «One Belt, One Road» – en moderne utgave av den gamle Silkeveien. Trump karakteriserte prosjektet som «fornærmende» og at han ikke ønsket å se det gå videre, ifølge Politico.

– Det har jeg sagt til president Xi Jinping, sa Trump.

Han la ikke skjul på at han mener Kina utnytter USA.

– Nesten alle studenter som kommer til USA er spioner, sa Trump – uten å nevne Kina ved navn.

Han var ikke villig til å diskutere hvordan han tror handelskrigen med Kina kan løses under middagen.

Tap av ansikt

Eksperter forsøker å se hvordan begge land kan komme seg ut av konflikten. Under den snart avsluttede resultatsesongen har amerikanske toppsjefer ikke lagt skjul på at de frykter konsekvensene fra en langvarig handelskrig mellom verdens to økonomiske supermakter.

«I Kina er det verste som kan skje å tape ansikt. De beste og mest langvarige handelsavtalene skal oppfattes som at begge parter vinner. Trump har gravd seg så dypt ned om at USA kommer først. Det gir Kina liten mulighet til å manøvrere uten å tape ansikt», skriver forsker David A. Andelman ved Center on National Security ved Fordham Law School.

I en kommentarartikkel i Channel News Asia argumenterer han for hvordan Kina kan komme vinnende ut av handelskrigen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sondre Nordstad Moen er Europas raskeste maratonløper.
Fart, smerte og vilje – slik kommer han seg gjennom løpets 42.195 meter.
01:37
Publisert: