Barack Obama har deltatt på de fleste toppmøtene han er blitt invitert til og forsøkt en ny tilnærming i USAs forhold til Asia-regionen. Men Asia-politikken videreføres sannsynligvis ikke når Donald Trump inntar Det hvite hus 20. januar neste år.

På mandag la Donald Trump frem en plan på hva han skal foreta seg de første 100 dagene som USAs president. Én av tingene han skal gjøre er å skrinlegge handelsavtalen Trans-Pacific Partnership (TPP).

TPP var ment å la de 12 medlemslandene, hvor Kina er utelatt, ivareta arbeidstagerrettigheter og miljø på en ny og mer ansvarlig måte.

– TPP har ingen hensikt uten at USA deltar. USAs fravær vil ødelegge den grunnleggende balansen i avtalen slik den er forhandlet frem, sa Japans statsminister Shinzo Abe.

Det er litt seiersstemning å spore i Kina. USAs allierte freaker ut.
Ian Bremmer, direktør i analyseselskapet Eurasia Group

Australia, Singapore og Canada er innstilt på å fortsette arbeidet med TPP og åpner også døren for Kina.

– Vi har mulighet til å foreta små endringer og ratifisere den uten at USA er medlem. Vi kan også se på andre land som Indonesia og Kina, hvis de ønsker å bli involvert, sier Australias handelsminister Steve Ciobo til ABC tv.

USA svikter Asia

USA har under Obama-administrasjonen bygd tettere – og nye – allianser i Asia. Vietnam har ønsket USAs tilstedeværelse velkommen og de to tidligere fiendene har et tett forhold – også sikkerhetspolitisk. 

Vietnam ser på USA som en motvekt til Kinas innflytelse i regionen. Men når Trump nå trekker seg fra TPP, åpner det for at Kina får en mer dominerende stilling blant de øvrige økonomiene i Asia.

– De må forholde seg til Kina for lederskap. Det er litt seiersstemning å spore i Kina. USAs allierte freaker ut. Kineserne er veldig fornøyde, sier direktør Ian Bremmer hos analyseselskapet Eurasia Group til CNBC.

Han følger opp uttalelsene i intervjuet med en Twitter-melding:

«Alle jeg har møtt i Kina kunne ikke være mer fornøyd med at TPP er død. De ser på dette som er ekstraordinær svikt i USAs innflytelse i Asia.»

Åpner døren for Kina

Kina har forsøkt å få på plass en egen handelsavtale med seg selv i førersetet. Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) vil bestå av de ti landene i Sørøst-Asia i tillegg til Australia, India, Japan, Sør-Korea og New Zealand – i tillegg til Kina.

– Dette har åpnet opp for en mulighet for Kina til å utvide innflytelsen i Asia, sier senior Asia-økonom Gareth Leather hos Capital Economics i en kommentar.

Han tror ikke at RCEP kan erstatte TPP. Årsaken er at Kina og landene i Sørøst-Asia allerede har en frihandelsavtale. Australia og Kina inngikk en frihandelsavtale så sent som i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gasellevinner i Rogaland: – Kineserne er store kunder
- Vi så etterspørselen i markedet etter norske kosttilskudd, blant annet fra kineserne, forteller Arve Høgemark i Biopharma.
02:17
Publisert: