På fredag går fristen ut for at Kina må stenge konsulatet i Houston i Texas. Kina karakteriserer beslutningen som en «politisk provokasjon» og vurderer gjengjeldelser. Statskontrollerte medier har fått frie tøyler til å fordømme USA det siste døgnet.

«Kinesiske mottiltak vil påføre USA virkelig smerte», skriver avisen Global Times.

Avisen ba leserne om å stemme over hvilke amerikanske konsulater i Kina som burde stenges. Nesten 80 prosent mente at Kina må stenge det amerikanske konsulatet i Hongkong og Macau.

– Denne typen målinger gjenspeiler sinnet hos folk over USAs innblanding i Hongkong, sier Tian Feilong hos Chinese Association of Hong Kong and Macao Studies til avisen.

President Donald Trump undertegnet i midten av juli en lov som gjør slutt på Hongkongs unike handelsstatus.

Dette kommer på toppen sanksjoner mot kinesiske teknologiselskaper, restriksjoner på studentvisum og trusler om å forby medlemmer av kommunistpartiet innreise til USA.

Starten på en ny kald krig

Det har vært en kraftig opptrapping i konfliktene mellom USA og Kina i år. New York Times karakteriserer utviklingen som en «ny kald krig» og viser til at konfliktene spenner fra forsvar, handel og teknologi til medier og diplomati.

Vaksineresultater fra Oxford gir håp
Foreløpige resultater fra Oxfords koronavaksine viser at det er trygt, og fører til en immunitetsreaksjon
00:57
Publisert:

– Jeg tror vi er inne i en stupbratt og farlig nedadgående spiral hvor vi mangler de diplomatiske virkemidler for å stanse det. Dette har gått fra løsbare problemer til et direkte sammenstøt av verdier, sier direktør Orville Schell hos tenketanken US-China Relations ved Asia Society til avisen.

Reuters skriver i en kommentarartikkel at «historikere vil sannsynligvis se tilbake på 2020 hvor en intensivering av den strategiske konkurransen mellom USA og Kina utløste en ny kald krig».

Det er bare seks måneder siden de to landene, som står for rundt 40 prosent av verdensøkonomien, undertegnet første fase av en handelsavtale. Denne skulle følges opp med nye forhandlinger. Det har nesten ikke vært kontakt siden januar.

– Hvis vi skriker mot hverandre og smeller dører er verden blitt et veldig ustabilt sted. Selskaper kan ikke planlegge, sier direktør Craig Allen hos U.S.-China Business Council til New York Times.

Investorer må velge side

Internasjonale finansinstitusjoner forsøker å gi råd til investorer og selskaper. Blackrock, som er verdens største aksjeforvalter, har publisert en halvårsrapport med utsikter.

Konklusjonen er at alle må forberede seg på en ny virkelighet – både på grunn av koronapandemien og konfliktene mellom de to supermaktene.

«Koronavirussjokket har ført til raske strukturelle endringer for ulikheter, globalisering, makropolitikk og bærekraft. Det foregår grunnleggende endringer av hele investeringslandskapet», skriver selskapet i rapporten «The future is now».

Blackrock skriver at rivaliseringen mellom USA og Kina vil påvirke nesten alle dimensjoner i forholdet mellom de to landene – uavhengig av resultatet av det amerikanske valget i november.

«Andre land vil bli tvunget til å velge side. Det betyr at investorer må være eksponert mot begge land da tyngdepunktet for den globale økonomiske veksten flytter til Asia», skriver Blackrock.

– Tøffere mot Kina

Investeringsdirektør Jimmy Chang hos Rockefeller Asset Management finner det vanskelig å se hvordan det kan bli en normalisering av forholdet mellom USA og Kina – selv om Demokratene går seirende ut av valget.

– Begge partier vil komme med antikinesiske posisjoner for å vinne velgere. Jeg tror det er politisk enighet om å bli tøffere mot Kina. Dette vil skyte fart etter valget, sier Chang til CNBC.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura la frem samme konklusjoner under et webinar med finansjournalister tidligere denne uken. Nomura forventer et ledelsesvakuum i verden, at de anspente relasjonene til Kina og det vil bli mindre globalisering hvor fremvoksende markeder vil møte mer utfordrende utsikter – og hvor dollarens rolle vil bli svekkes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.