Det har vært store bevegelser ved aksjemarkedene over hele verden siden presidentene Donald Trump og Xi Jinping satte seg ned på hver sin side av middagsbordet i Argentina på lørdag kveld.

Etter en solid oppgang på mandag falt børsene på tirsdag etter nye twitter-utspill fra Trump, hvor han beskrev seg selv som en «tollmann» og sa målet var «en skikkelig avtale med Kina eller ingen avtale».

– Forvirret og irritert

Idet de asiatiske markedene åpnet onsdag morgen falt de ledende indeksene. Etter en knapp halvtimes handel hadde Shanghai-indeksen falt med 1,4 prosent. Ved Shenzhen-børsen var fallet på to prosent. Fallet har avtatt noe i løpet av formiddagen.

Det kinesiske handelsdepartementet har kommet med en kort uttalelse – den første bekreftelsen om at landene ble enige om en 90 dagers tidsfrist for å starte forhandlinger, og å bli enige om veien fremover.

«Møtet var vellykket og vi har tillit til at det gjennomføres som avtalt», heter det – uten å gå inn på detaljer.

Kina har hatt behov for å områ seg noen dager etter utspillene fra Trump etter middagen.

– Kina er forvirret og irritert på hvordan Trump-administrasjonen oppfører seg. Du gjør bare ikke dette med kineserne. Du går ikke ut offentlig og triumferende forteller hva de har gått med på. Dette er bare galskap, sier en tidligere amerikansk tjenestemann, som har hatt tette forbindelser til Kina, til Washington Post.

Luftige Trump-løfter

Nøyaktig hva som ble avtalt er uklart. President Donald Trump har sagt at Kina har forpliktet seg til å «redusere og fjerne toll på import av amerikanske biler». Dette er ikke blitt bekreftet av Kina og det er heller ikke satt en tidsfrist.

USAs finansminister har sagt Kina har forpliktet seg til å øke handelen med USA med 1200 milliarder dollar. Den kinesiske importen av varer fra USA var på 129 milliarder dollar i 2017. De tre første kvartalene var eksportveksten på kun to prosent.

Finansinstitusjonen JPMorgan har forsøkt å finne ut hva som skjedde under middagen mellom de to presidentene og forhandlere i Argentina.

«Det virker ikke som de ble enige om noe som helst under middagen. Tjenestemenn forsøker å tilpasse Trumps twitter-meldinger med virkeligheten slik at de ikke virker fullstendig fabrikkert og overdrevet», skriver JPMorgan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fem grunner til ikke å bli gründer
01:17
Publisert: