Det var beinhard konkurranse mellom børsene i London, New York og Frankfurt da Kina startet delprivatiseringen av statseide finansinstitusjoner, forsikringsselskaper, telegiganter og energiselskaper ved årtusenskiftet.
– Det er hodeløst
De amerikanske børsene gikk som oftest ut med seieren. China Mobile, China Telecom og China Unicom har en samlet omsetning på over 200 milliarder dollar. China Mobile er verdens største mobiloperatør, målt i antall abonnenter, med en børsverdi på 116 milliarder dollar.
Denne uken fjernes de fra amerikanske børser etter en presidentordre fra Donald Trump. Det er nedlagt forbud for amerikanske investorer å investere i selskaper som skal ha forbindelser til det kinesiske militæret.
– Det er hodeløst å tillate at statstilknyttede kinesiske selskaper som støtter militæret og sikkerhetstjenestene har så lett tilgang til det amerikanske kapitalmarkedet, sier Elbridge Colby, som har vært sentral i utformingen av Trumps Kina-politikk, til Financial Times.
Det kinesiske handelsdepartementet sa i en uttalelse i helgen at de vil «ta nødvendige skritt for å beskytte kinesiske interesser».
«Dette er ikke i tråd med markedsregler og logikk. Det skader ikke bare rettighetene til kinesiske selskaper, men også interessene til investorer i andre land – også USA,» heter det i uttalelsen.
217 kinesiske selskaper er børsnoterte i USA med en samlet børsverdi på over 2200 milliarder dollar.
– Flere kinesiske selskaper kan bli fjernet fra amerikanske børser. Store oljeselskaper kan inngå i den neste runden, sier direktør Steven Leung hos meglerhuset UOB Kay Hian i Hongkong til Bloomberg.
Bredt kursfall
De tre telekomselskapene har det meste av forretningsaktiviteten i Kina, men er også børsnoterte på det kinesiske fastlandet og i Hongkong. Flere selskaper, blant annet internett- og teknologiselskapet Alibaba, har foretatt sekundærnotering i Hongkong siden 2019.
Aksjekursene på kinesiske selskaper som er børsnoterte i USA og Hongkong har falt mandag formiddag. China Mobile, China Telecom og China Unicom falt med over fire prosent da handelen startet. Olje- og energiselskapene har også falt ved Hongkong-børsen.
Over 80 kinesiske selskaper er plassert på Pentagons svarteliste, blant annet Huawei. Kina har vurdert å lage en tilsvarende liste med amerikanske selskaper med betydelige interesser i Kina. Dette har foreløpig ikke skjedd.
– Ved et veiskille
Den kinesiske ledelsen er avventende og ønsker å se hvilken politikk Joe Biden legger seg på når han blir satt inn som USAs president.
– Vi står ved et veiskille i forholdet med USA. Det har vært enestående vanskeligheter de siste årene. Enkelte amerikanske politikere ser på Kina som den største trusselen. Deres forståelse av den kinesiske politikken er rett og slett feil, sier Kinas utenriksminister Wang Yi i et lengre nyttårsintervju med CGTN.
Han sier at USA har forsøkt å starte «en ny kald krig».
– Dette har ikke bare ødelagt for USA og Kina, men også ført til alvorlige forstyrrelser for resten av verden. Denne politikken vil ikke få noen støtte og er dømt til å mislykkes, sier Wang.
Han sier det er et «åpent vindu» med en ny amerikansk president.
– Den nye amerikanske administrasjonen kan gå tilbake til en fornuftig tilnærming, gjenoppta dialogen med Kina, gjenopprette normale bilaterale forhold og gjenstarte samarbeidet, sier den kinesiske utenriksministeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.