Det var lave forventninger før president Donald Trump og hans kinesiske kollega Xi Jinping satte seg ned på hver sin side av bordet til en arbeidsmiddag i Buenos Aires på lørdag – etter at G20-møtet var over.

Avtalen om en foreløpig våpenhvile blir godt mottatt og gir en pustepause for kinesiske eksportselskaper.

«Beste utfallet»

Da de asiatiske børsene åpnet startet feiringen om en foreløpig våpenhvile mellom verdens to ledende økonomiske supermakter. Tokyo-børsen var noe avventende med en oppgang på 1,2 prosent i påvente av at de kinesiske børsene skulle åpne for handel.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen steg med 2,3 prosent i løpet av den første halvtimen. Ved Shenzhen-børsen i Sør-Kina var oppgangen på over 2,6 prosent. De andre børsene, som er avhengig av etterspørsel fra USA og Kina, har fulgt samme trend.

– Dette er det beste utfallet vi kunne ha håpet på fra møtet, sier leder for asiatisk makrostrategi hos Westpac Banking Corp. til Bloomberg.

Prisene på soyabønner har steget med 3,2 prosent og er på det høyeste siden midten av juni. USA eksporterer årlig soyabønner for over 13 milliarder dollar til Kina. Kina stanset importen i august på grunn av handelskrigen.

Les også: Trumps retrett dnPlus

«Utsettelsen av nye straffetoller er positivt. I motsetning til frykten som eksisterte, spesielt i Asia, om at haukene i USA-administrasjonen ville stille umulige krav, viser dette at president Trump jobber for å få til en handelsavtale med Kina», skriver Bank of America Merrill Lynch i et morgennotat.

Det ligger an til at de ledende indeksene ved de amerikanske børsene vil åpne mellom 1,5 og to prosent høyere på mandag.

Hva ble de enige om?

Før Trump satte seg på Air Force One til G20-møtet sa han at Kina ønsket en avtale med USA, men at han selv var fornøyd med status quo. Han truet med å ilegge all kinesisk import til USA straffetoll.

Planen var å øke straffetollen på produkter verdt 200 milliarder dollar fra 10 til 25 prosent fra 1. januar. Dette er utsatt i 90 dager, ifølge USA.

– Dette resultatet er bedre enn hva markedet ventet. Det store skillet viser at dette blir en ujevn vei fremover, sier makroøkonom for Kina hos Citigroup, Li-gang Liu, til Wall Street Journal.

Kina og USA har to vidt forskjellige oppfatninger om hva de ble enige om. Den kinesiske pressemeldingen nevner ikke tidsfristen på 90 dager, men understreker at det var en «vellykket middag hvor det ble nådd konsensus på viktige områder».

«President Trump og president Xi ble enige om å begynne forhandlinger umiddelbart om strukturelle endringer rundt tvungen teknologioverføring, beskyttelse av opphavsrettigheter, skjulte handelsbarrierer, datatyveri, tjenester og landbruk. Begge parter er enige om å forsøke å få en avtale innen de neste 90 dager», heter det i den offisielle amerikanske uttalelsen.

Tviler på forhandlingsresultat

Innen slutten av februar må forhandlingsdelegasjoner fra de to landene ha blitt enige for å unngå en opptrapping av handelskrigen.

«Dette er en midlertidig pause. Det betyr at hvis forhandlingene mislykkes eller varer for lenge kan straffetollen bli økt i februar», skriver Capital Economics i en rapport.

Analyseselskapets sjeføkonom for USA minner om at det ikke er første gang at det har foreligget et forhandlingsutkast.

«Nå har vi vært her tidligere. Kina trodde de hadde en avtale med Trump-administrasjonen i mai, hvor de forpliktet seg til å importere mer av amerikansk energi og landbruksprodukter. Trump rev i stykker avtalen», skriver sjeføkonom Paul Ashworth.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura er skeptisk og tror at dette vil være en mulighet for kinesiske selskaper å øke importen til USA før en økning i straffetollen. Dette kan føre til en ekstra vekst for den kinesiske eksporten de neste månedene.

«Utsiktene for en vellykkede forhandlinger på mellomlang sikt er veldig tvilsomt», skriver Nomura på mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her stopper advokaten intervjuet med den tidligere direktøren for Russlands statsorganiserte dopingprogram når han får spørsmål om navngitte personer innen skiskyting.
DOPING | Grigorij Rodtsjenkov avslørte Russlands statsorganiserte dopingprogram. I 2015 flyktet han til USA. Iført finlandshette, for å skjule sin nye identitet, lar han seg intervjue på hemmelig sted i USA av Jan Jensen og Andreas Selliaas.
02:34
Publisert: