USAs president Donald Trump vil lede et møte med de økonomiske rådgiverne på torsdag for å diskutere om han skal innføre straffetoll på kinesiske produkter. USA har tidligere sagt at Kina kan ilegges straffetoll på produkter verdt over 120 milliarder dollar.

– Kan endres med en twittermelding

Det har pågått forhandlinger mellom USA og Kina de siste ukene i håp om å unngå en full handelskrig. Tiden er i ferd med å løpe ut. Det har ikke vært betydelige fremskritt i forhandlingene, ifølge den amerikanske administrasjonen.

– Kina kan bli litt opprørt over handelen da vi vil slå hardt ned på handelspraksis. Men de skjønner hva vi gjør, sier Trump i et intervju med tv-kanalen Fox.

Kina har sagt de vil komme med represalier hvis USA innfører straffetoll. En foreløpig liste fra Kina viser at amerikanske delstater hvor Trump og republikanerne står sterkt vil bli hardest rammet.

– Jeg tror at USA vil offentliggjøre en endelig liste på fredag med innføring av straffetoll fra 1. juli, sier advokatpartner Ted Murphy hos Baker McKenzie til Bloomberg.

Han er medlem av en rådgivningskomité for det amerikanske handelsdepartementet.

– Ting kan endre seg med en twittermelding. Hvis de tror at Kina forhandler med et oppriktig ønske om en løsning kan dette bli utsatt, sier han.

Handelskonflikter på mange fronter

Ifølge Wall Street Journal vil Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer legge frem en komplett liste over kinesiske produkter som blir ilagt straffetoll på fredag.

Det har vært en offentlig høring på 1300 foreslått produkter som importeres fra Kina. Det har også kommet forslag om å legge til andre produkter, blant annet solcellepaneler og kinesiskutviklede dataprosessorer.

– Uansett hvordan dette forsøkes vinklet vil ikke straffetariffer hjelpe amerikanske arbeidere, forbrukere eller selskaper. Det beste er om det forhandles med kinesiske myndigheter, sier en talsperson for Information Technology Industry Council til Wall Street Journal.

Ølprodusenten Molson Coors Brewing forventer at høyere priser på aluminium vil redusere bunnlinjen med 40 millioner dollar i året.

– Dette vil koste amerikanske forbrukere. Det er helt sikkert ikke hva presidenten ønsket, men en konsekvens av hva han har gjort, sier konsernsjef Gavin Hattersley til Bloomberg.

USAs handelsminister Wilbur Ross var nylig i Kina for å forhandle frem en løsning. Kina foreslo å øke importen av amerikanske landbruksprodukter med 70 milliarder dollar i året for å redusere overskuddet på handelsbalansen av varer med USA.

Kina stilte som forutsetning at USA dropper straffetoll mot Kina. Dette ble avvist av Trump. Det er ikke planlagt nye forhandlinger mellom USA og Kina.

– USA har åpnet opp handelskonflikter på så mange fronter. De har Kina, Nafta og en ny kamp med Europa. Det gjør at de ikke er i stand til å måle effekten fra en forhandling mot de andre, sier direktør Juan Carlos Hartasanchez ved Albright Stonebridge Group til CNBC.(Vilkår)

Herfra leveres alle Gopro-kamera i Nord-Europa
Response Nordic er enedistributør for Gopro i Norden og Benelux-området. Hovedlageret ligger i Trondheim og det mest brukte fremkomstmiddelet er skateboard.
00:56
Publisert: