USAs president Donald Trump grep i helgen inn og beordret sitt eget handelsdepartement å stanse sanksjonene mot det kinesiske teknologiselskapet ZTE. ZTE har innrømmet å ha solgt teknologi til Iran og Nord-Korea.

– Ikke normalt

På mandag forsvarte Trump seg mot anklagene fra demokrater og republikanere om at han har satt nasjonens sikkerhet i fare.

– Presidenten kjemper for å beskytte arbeidsplasser i Kina hos et selskap som kan spionere på amerikanere og som er underlagt sanksjoner av vår regjering. Dette er ikke normalt. Jeg vil kreve et svar, sa den demokratiske senatoren Chris Van Hollen på mandag.

Ifølge Trump er dette et forsøk på å legge til rette for at Kina og USA kan unngå en ødeleggende handelskrig via forhandlinger og kompromiss.

«ZTE er et stort kinesisk telefonselskap som kjøper en stor del enkeltkomponenter fra amerikanske selskaper. Dette gjenspeiler også en mer omfattende handelsavtale vi forhandler med Kina og mine private relasjoner til president Xi», skriver Trump på Twitter.

Mye tyder på at Trump har vært under press fra sin kinesiske kollega. Kilder sier til Financial Times at det var en forutsetning fra kinesisk side at det ble gjort fremskritt rundt ZTE før nye forhandlinger kunne starte i USA.

– Vi må være gale

Bare timer etter at Trump gikk med på å fjerne sanksjonene mot ZTE satte en kinesisk forhandlingsdelegasjon seg på flyet til USA for å forsøke å forhandle frem en avtale som forhindrer en handelskrig. Denne ledes av spesialutsending Liu He, som er president Xis økonomiske topprådgiver.

«Jeg håper at dette ikke er starten på å gi etter for Kina. Problemet med ZTE er ikke arbeidsplasser og handel. Dette er nasjonal sikkerhet og spionasje. Vi må være gale hvis vi tillater dem å drive på i USA uten strammere restriksjoner», skriver den republikanske senatoren Marco Rubio i flere twitter-meldinger.

Kina skal ha sagt seg villig til å fjerne sanksjoner mot amerikanske landbruksprodukter under forutsetning av at sanksjonene mot ZTE fjernes. I tillegg ønsker de at kinesiske selskaper skal få enklere tilgang til avansert amerikansk teknologi.

Det amerikanske teknologiselskapet Qualcomm har lenge forsøkt å gå regulatorisk godkjennelse i Kina til å kjøpe NXP Semiconductors. Etter at Trump sendte ut twitter-meldingen med støtte til ZTE startet kinesiske konkurransemyndigheter en ny vurdering av oppkjøpet.

– Dette er skandaløst. Vi gir opp å straffe ZTE for at Kina gjenoppretter handelssamarbeidet til status quo, sier forsker Derek Scissor ved American Enterprise Institute til Wall Street Journal.(Vilkår)

Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor Israel jubler og Palestinerne raser
Slik forklarer DNs Kjetil Wiedswang hvorfor det å flytte USAs ambassade i Israel til Jerusalem skaper konflikt.
01:11
Publisert:
Dokumentar: Strømmekuppet

Les dokumentaren om Tidals manipulering av Beyoncé og Kanye Wests lyttertall her.

Les saken