USAs finansminister Steven Mnuchin og handelsrepresentant Robert Lighthizer er i den kinesiske hovedstaden for møter med den kinesiske ledelsen denne uken. Dette er siste toppmøte før den midlertidige våpenhvilen i handelskrigen utløper den 2. mars.

– Kan utsette straffetoll

Møtet kommer etter at en kinesisk delegasjon var i USA og møtte blant annet president Donald Trump. Økonomisk rådgiver Larry Kudlow karakteriserte samtalene som «produktive», men la til at det fortsatt er en «betydelig distanse mellom oss» i et intervju med CNBC.

Før et kabinettmøte på tirsdag ble Trump spurt om han vil være villig til å forlenge våpenhvilen og utsette innføringen av straffetoll på 25 prosent på kinesisk import verdt 200 milliarder dollar.

– Jeg er åpen for det, men foretrekker at det ikke blir nødvendig. Vi ønsker å få til en avtale. Det ønsker Beijing også. Vi har et stort team i Kina akkurat nå som forsøker å komme frem til en løsning, sa han.

Han sa ikke noe om hvordan forhandlingene går eller hvor lenge de vil vare. Tidligere har begge parter vært fleksible og forlenget samtalene.

– Hvis det viser seg at vi nærmer oss en avtale, og jeg tror det er mulig vi kan få til en avtale, og det blir gjort, er det mulig jeg kan utsette dette noe, sa Trump om den planlagte innføringen av straffetoll fra 2. mars.

– Vil løse flokene

Om under to uker setter Trump seg på flyet til Asia for å møte den nordkoreanske diktatoren og statslederen Kim Jong-un. Dette vil finne sted i Vietnams hovedstad Hanoi. Trump har avvist at det vil være aktuelt å ta en snartur innom Kina for å møte president Xi Jinping.

– På et eller annet tidspunkt vil jeg møte Xi og få løst flokene som forhandlerne ikke er i stand til, sa Trump på tirsdag.

Ifølge Wall Street Journal ønsker USA og Kina å bli enige om et utkast til en avtale denne uken. Kina har lovet å åpne markedet for amerikanske produkter, blant annet soyabønner og andre landbruksprodukter.

– Våpenhvilen vil ikke vare hvis ikke begge parter innser ingen kan vinne en handelskrig, sier Yu Yongding i tenketanken Chinese Economists 50 Forum, som er rådgiver til kinesiske myndigheter, til næringslivsavisen.

President Xi har ikke kommentert den pågående handelskrigen de siste månedene. Den har rammet den kinesiske økonomien. Myndighetene har sagt de prioriterer en stabil økonomisk vekst. 2019 er et viktig år for Kina, da det er 70 år siden kommunistrevolusjonen.

– Xi har holdt et seminar med provinsledere. Det var et signal om å være forberedt å vanskelige tider. Kina vil ikke forandre seg og ingen skal tvinge Kina til å forandre seg, sier Kina-ekspert Scott Kennedy ved tenketanken Center for Strategic and International Studies til Channel News Asia.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Harrison Ford refset Donald Trump
På World Government Summit i Dubai, kritiserer Ford verdensledere som ikke tar klimatrusselen på alvor, blant annet egen president.
01:16
Publisert: