USA-president Donald Trump vil mandag starte en etterforskning av kinesiske regler for immaterielle rettigheter, skriver Financial Times. Kina bruker reglene for å få utenlandske investorer til å gi fra seg verdifull teknologi, skriver avisen.
Immaterielle verdier eller rettigheter kan dreie seg om patenter, varemerker, navn, opphavsrett, design eller forretningshemmeligheter.
CNBC skriver at Kina har tvunget en rekke amerikanske selskaper til å bli med i fellesforetak eller dele teknologi med kinesiske selskaper, og trekker frem eksempler som smarttelefoner og elbiler. I flere av tilfellene har selskapene godtatt dette av frykt for å miste tilgang på det kinesiske markedet.
– Potensielle kinesiske partnere krever familiejuvelene, har Michael R. Wessel tidligere uttalt, ifølge CNBC. Han er et medlem av en amerikansk kommisjon som følger med på forholdet mellom Kina og USA.
– Selskapene kan si nei, men for mange gir etter for kinesisk press for å tjene raske penger, ifølge Wessel.
En etterforskning av kinesernes handelsvilkår vil være populær i USA. Både Kongressen og en rekke amerikanske forretninger har i lang tid klaget på de kinesiske reglene. Takket være en lov fra 1974 kan USA sanksjonere Kina, blant annet gjennom ekstra tariffer, eller toll, for landets regler om immaterielle rettigheter.
Tøffere Kina-politikk
Financial Times beskriver etterforskningen som det første signalet på en tøffere Kina-politikk fra Trump. Amerikanske myndigheters undersøkelser av kinesisk overproduksjon av stål og aluminium har ikke kommet noen vei, og han har heller ikke innført tariffer på 45 prosent slik han truet med under presidentvalget.
– Tematikken har nok ligget der lenge, selv om Trump-administrasjonen nå bruker det som et ledd i sin politikk mot Kina, sier BI-professor og Kina-kjenner Jan Kjetil Arnulf.
Det er ventet at etterforskningen formelt vil starte om noen uker og inkludere forhandlinger med Kina. Etterforskningen har tidligere blitt utsatt fordi USA ville ha kineserne med på sanksjoner mot Nord-Korea i Sikkerhetsrådet.
– Jeg tror kineserne tenker at dette er et forhandlingsspill, de er pragmatikere, sier Arnulf.
Han tror ingen av partene ønsker en konfrontasjon, men utelukker ikke at dette kan bety en tilspissing av forholdet.
Financial Times' kilder understreker at etterforskningen ikke skal være et steg mot en handelskrig mot Kina. Russland statsminister Dmitrij Medvedev erklærte nylig handelskrig mot USA etter de siste amerikanske sanksjonene mot landet.
Ber alle beherske seg
Etterforskningen kommer samtidig som USA forsøker å få Kina med på ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea. I den siste uken har ordkrigen mellom Trump og Nord-Korea sterkt eskalert, og begge har truet hverandre med missilangrep.
– Nå må alle de relevante partene beherske seg og unngå ord og gjerninger som vil forverre spenningen på den koreanske halvøya, sa Kinas president Xi Jinping nylig. Nord-Korea er svært avhengig av Kina som partner.
Professor Arnulf tror heller ikke etterforskningen er en del av Nord-Korea-krisen, men sier at den fortsatt kan brukes i den sammenhengen.
– Disse tingene griper inn i hverandre, sier han. (Vilkår)