Før Wall Street åpner på torsdag legges inflasjonstallene for desember frem for USA. Det er ventet et fall i totalinflasjonen og kjerneinflasjonen, noe som vil kunne få den amerikanske sentralbanken (Fed) til å roe tempoet på renteøkninger utover våren og sommeren.

Vinterukene rundt nyttår vil gå inn i historiebøkene og vil vise om verdensøkonomien klarte å unngå en resesjon eller ikke. Alt avhenger av utviklingen i verdens to største økonomier – USA og Kina.

Avlyser trippelknekk for verdensøkonomien

Kina gjør seg klar til å legge frem økonomiske statistikker for hele fjoråret. Torsdag morgen kom inflasjonstallene for desember og på fredag kommer handelstallene før det på førstkommende tirsdag er klart for detaljhandel, investeringer og bruttonasjonalprodukt for 2022.

Tallslippet torsdag morgen viser at totalinflasjonen økte med 1,8 prosent i forrige måned mot samme måned i fjor. Sammenlignet med foregående måned var den en flat utvikling. Dette var som ventet.

Det er en svak optimisme å spore fra analysene hos internasjonale finansinstitusjoner og analyseselskaper.

– For noen måneder siden var vår oppfatning at den globale økonomien ville få seg en trippelknekk i første kvartal, skriver analysesjef for global makro hos Oxford Economics, Ben May, i en ny rapport.

Analyseselskapet mente at Europa ville være i en resesjon i vinter og risikere gassmangel. De ventet at USA ville følge Europa inn i en resesjon på grunn av effekten fra høye renter. På toppen av dette mente Oxford Economics at den kinesiske økonomien ville avta kraftig på grunn av nullsmittestrategien og restriksjoner i hele samfunnet.

Opptøyene i Kina: – I løpet av mine tre år i Shanghai har jeg aldri sett noe lignende
Flere tusen frustrerte og sinte kinesere har demonstrert mot stadig nye koronarestriksjoner i Kina de siste dagene. Bloombergs Allen Wan rapporterer.
01:34
Publisert:

– Selv om USA, Kina og Europa alle ventes å ha en svak utvikling i 2023 ser vi en mindre synkronisert nedtur og heller mer av svekkelsen fra siste kvartal. Hvis det viser seg at vi har rett, er det verste kvartalet for den globale veksten lagt bak oss. Det er helt klart gode nyheter. Vi har et dårlig år i vente, men risikoen for et forferdelig år er blitt mindre, skriver May.

Politiske u-svinger

Kina fjernet overraskende smitteverntiltak og restriksjoner for fem uker siden. Sist helg ble grensene til Kina åpnet, og det er nesten fritt frem å reise inn og ut av Kina. Det meldes om omfattende smitteutbrudd i storbyer og på landsbygden.

«Vårt syn er at Kinas exit fra nullsmittestrategien og andre politiske u-svinger er taktiske grep. Til syvende og sist ønsker myndighetene å sikre en stabil økonomisk vekst på i gjennomsnitt 4,7 prosent årlig frem til 2035», skriver den australske finansinstitusjonen ANZ i en ny rapport.

Ifølge China Beige Book har deflasjonspresset i Kina økt gjennom fjerde kvartal.

China Beige Book henter inn og analyserer økonomiske statistikker og underlagsmateriale ved bruk av de samme metodene som de 12 Fed-distriktene i USA gjør. Dette gjør det mulig å sammenligne verdens to største økonomier.

– En kortsiktig nedgang i inflasjonen er allerede her. Økningen i prisene er på krabbegir. Koronasituasjonen har gitt detaljhandelen et slag som gjør at dette kan gi deflasjon i første kvartal, skriver China Beige Book International, som står bak rapporten.

De over 4000 selskapene som inngår i undersøkelsen melder om den svakeste veksten i lønninger og råvarepriser siden midten av 2020. Produsentprisene falt med 0,7 prosent i desember – mot ventet en nedgang på 0,1 prosent, viser statistikkene fra torsdag morgen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.