Det er i disse dager to år siden kinesiske eksperter først mistenkte at et ukjent virus spredte seg i et ferskmarked i Wuhan. Det skulle gå over to uker før dette ble bekreftet og alarmen gikk hos Verdens helseorganisasjon (WHO) over nyttår.

Smitten er på vei høyere i hva som kan karakteriseres som den fjerde globale smittebølgen, ifølge ourworldindata.com. Det er bekreftet i gjennomsnitt over 600.000 nye koronatilfeller daglig den siste uken. Dette er nesten 50 prosent høyere enn i oktober.

– Ingen må være i tvil: Det kommer en flodbølge av omikron, sa Storbritannias statsminister Boris Johnson i en tale på britisk tv søndag kveld.

Nytt rentesignal fra Fed?

Denne uken avholdes årets siste møter i verdens største og mektigste sentralbanker. Amerikanske Fed har signalisert i år at de planlegger å fjerne mange av støttetiltakene som kom i forbindelse med pandemien. Spørsmålet er hvor raskt dette vil skje.

– Alle øyne rettes mot Fed (den amerikanske sentralbanken) denne uken. Den har sluttet å beskrive inflasjonen som «forbigående». Vi tror at denne mer haukete endringen vil bli møtt med en mye raskere reduksjon av aktivakjøp med 30 milliarder dollar i måneden – det dobbelte av hva vi forventet tidligere, skriver sjeføkonom Richard Yetsenga hos Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) mandag morgen.

Fed har kjøpt statsobligasjoner og andre statlige rentepapirer for 120 milliarder dollar i måneden siden juni i fjor i såkalte «kvantitative lettelser» for å støtte økonomien. Programmet har bidratt til at amerikanske aksjer har steget til rekordnivåer.

Unge mennesker kutter ut jobben for å balansere livet bedre
Fra USAs resignasjon til Kinas «legge seg ned»-bølge: Unge mennesker kutter ut jobben for å balansere livet bedre.
03:55
Publisert:

Hvis dette trappes ned raskere, vil programmer bli avsluttet innen utløpet av første kvartal 2022 – flere måneder tidligere hva sentralbanksjef Jerome Powell sa i begynnelsen av november.

– Slutten av støttekjøpene åpner døren for rentehevelser. Vi tror dette vil skje i midten av 2022, skriver sjeføkonom Richard Yetsenga.

Svakere kinesisk vekst

Internasjonale finansinstitusjoner har justert vekstprognosene for verdensøkonomien de siste ukene med høy inflasjon, forsyningskrise, problemer i den kinesiske eiendomssektoren og spredning av omikronvarianten av koronaviruset.

Eiendomssektoren står for nesten 30 prosent av verdiskapingen i Kina. Flere av eiendomsselskapene havnet i forrige uke i mislighold overfor obligasjonseierne og aksjekursene har stupt.

Sjeføkonom Jan Hatzius hos Goldman Sachs tror at kinesiske beslutningstagere vil redusere risikoen, men tror ikke det blir mer enn «akkurat nok». Noen store lettelser i finans- og pengepolitikken fra ledelsen i verdens nest største økonomi har han ingen tro på.

Epoken med et mål om over seks prosent økonomisk vekst er sannsynligvis over for Kina. Den politiske ledelsen har andre prioriteringer.

«Kombinert med demografiske motvinder kommer det et skifte. Vi mener det en stor, men styrt, nedgang i trendveksten i bruttonasjonalprodukt i Kina til rundt 3,25 prosent innen 2032», skriver Goldman Sachs.

Mulighet eller risiko?

Den kinesiske nullsmittestrategien blir sett på som en betydelig risikofaktor for 2022 med restriksjoner som kan føre til at fabrikker må stenge ned ved smitteutbrudd, noe som kan forlenge den globale forsyningskrisen.

Barclays tror Kina vil holde fast på koronastrategien frem til den neste partikongressen i kommunistpartiet i oktober neste år.

Finansinstitusjonene er uenige om Kina også kan være en mulighet – hvis myndighetene har gjort seg ferdige med angrepene og kampanjene mot storselskaper, blant annet teknologisektoren.

– Kina er mer en mulighet enn en risiko nå, spesielt ettersom utenlandske investorer har trukket seg ut, sier porteføljeforvalter Davis Eiswert hos T. Rowe Price under en presentasjon av prognosene nylig.

Investeringsselskapet Pimco ser bedre muligheter i Japan og USA.

«Vi ser etter selskaper som deltar i langsiktige forstyrrelser med grønn energi og teknologiske initiativer. Det amerikanske og japanske markedet ser ut til å være godt posisjonert for en transformasjonsepoke. Europa og fremvoksende markeder, som møter motvind og har egne problemer, er mindre aktuelle», skriver Pimco-teamet i rapporten «Opportunity amid transformation».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.