Det er fortsatt over tre uker igjen til før Kina legger frem økonomiske statistikker for årets siste kvartal. Det ventes en svak økonomisk vekst – og for året blir det sannsynligvis den svakeste siden begynnelsen av 1990-tallet. Det kan bli verre i 2020.

Skjønner ikke kundene

Den amerikanske sentralbanken har siden 1970-tallet utarbeidet en «Beige Book» som tar temperaturen på den amerikanske økonomien åtte ganger i året. En kinesisk utgave, som utarbeides av et privat selskap, benytter samme metodikk.

Den siste rapporten fra Kina, hvor representanter fra over 3300 selskaper har gitt sine intervjuer og innrapportert, tegner et bilde av selskaper som har store utfordringer og likviditetsproblemer inn i 2020.

«Det er lett å avvise en tilsynelatende uopphørlig trend med en forverring av kontantstrømmen siden dette på enkelte vis er en del av systemet i Kina. Selv etter kinesiske standarder er dette det verste vi har sett,» konkluderes det i den siste utgaven av China Beige Book.

Omsetningen økte i inneværende kvartal, men ordreinngangen har falt. Dette lover ikke godt for de neste kvartalene.

«Etterspørselen vil ikke holde seg,» heter det i rapporten hvor det advares om at «bedrifter ikke har skjønt beskjeden som kundene sender».

Risikofaktor inn i 2020

Den kinesiske eksporten har falt og veksten i industriproduksjonen har i flere måneder vært den svakeste siden Kina ble opptatt i Verdens handelsorganisasjon for 17–18 år siden. Investeringsveksten er også svært lav.

Hovedårsaken er handelskrigen med USA. USA har innført straffetoll på nesten alt av kinesisk import. Kina har svart med samme mynt. Ifølge Peterson Institute of International Economics har gjennomsnittstollen på amerikansk import til Kina økt fra 8 til 20,7 prosent siden våren 2018.

Kinesiske forbrukere har holdt aktiviteten oppe i Kina i 2019.

– Forbrukssektoren har vært ganske solid. Hvis alle andre bransjer svekkes, vil selv denne bli en betydelig risikofaktor for den kinesiske økonomien i 2020, sier direktør Shehzad Qazi i China Beige Book overfor CNBC Asia.

Comeback for gråmarkedslån

Internasjonale kredittvurderingsinstitusjoner har de siste ukene advart om økt mislighold i Kina, blant annet i obligasjonsmarkedet. «China Beige Book» bekrefter at bedriftene har likviditetsutfordringer.

«Lånesøknader har steget til en ny rekord og andelen avslag har aldri vært lavere,» ifølge rapporten.

Over 30 prosent av bedrifter innenfor produksjon, detaljhandel, tjenester og eiendom – de fire hovedsektorene – har foretatt nye låneopptak i fjerde kvartal.

Kinesiske myndigheter har slått hardt ned på «skyggelån» som er gitt i gråmarkedet. Denne typen finansiering, hvor bankene blant annet tilrettelegger lån mellom kunder, har økt kraftig de siste kvartalene. Nesten 40 prosent av lån kom fra gråmarkedet i fjerde kvartalet.

– Dette kan komme som en overraskelse, gitt at myndighetene i Beijing fastslår at skyggebanker mer eller mindre har forsvunnet siden 2016-17, sier Qazi.

Det er overkapasitet ved kinesiske fabrikker. De har klart å skyve varelagrene over på detaljhandelskjedene. Tre av fem selskaper som inngår i undersøkelsen sier at varelagrene har økt.

Ifølge næringslivsavisen Nikkei er konsensus for den kinesiske økonomiske veksten i 2020 på 5,9 prosent. Den japanske finansinstitusjonen Nomura tror dette er for høyt og har lagt seg på en 5,7 prosent vekstprognose for den kinesiske økonomien.

– Nedturen er ikke over ennå, sier sjeføkonom for Kina, Ting Li, til Nikkei.

Li trekker frem svak skatteinngang i kommunene, en oppbremsing i eiendomssektoren, svake investeringer og kredittskvis i små og mellomstore byer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.