USA har tiltalt to kinesiske hackere som de mener jobber for den kinesiske etterretningstjenesten og et it-selskap i storbyen Tianjin. De skal ha brutt seg inn i datasystemer via datautstyr levert av de to amerikanske selskapene IBM og Hewlett Packard.

– Juks og tyveri

Hackergruppen «APT 10», som også går under navnene Cloud Hopper, Red Apollo, CNVX og Stone Panda i hackermiljøene, har blant annet skaffet privatinformasjon som fullt navn og personnummer, på over 100.000 soldater i den amerikanske marinen.

– Kinas mål er, for å si det enkelt, å erstatte USA som verdens supermakt. De benytter ulovlige metoder for å nå målet. Ikke noe land utgjør en alvorligere trussel enn Kina, sa FBI-direktør Chris Wray på en pressekonferanse på torsdag i USA.

Over 12 land skal ha blitt utsatt for hacking, blant annet Storbritannia, Australia, New Zealand og Sverige.

– Dette er juks og tyveri. Det gir Kina en urettferdig fordel på bekostning av lovlydige selskaper og land som følger internasjonale lover og regler, sa USAs visejustisminister Rod Rosenstein.

Det britiske utenriksdepartementet har fulgt opp med en uttalelse hvor de sier at «APT 10» utføre angrepene på vegne av Kina. I løpet av dagen ventes det at Japan, Nederland og Sverige også vil bekrefte at de har vært rammet av de kinesiske dataangrepene.

– Denne kampanjen er en av de mest omfattende og alvorligste dataangrepene mot Storbritannia og allierte som noen gang er avdekket. Det har vært målrettet mot forretningshemmeligheter og økonomier over hele verden, sier utenriksminister Jeremy Hunt.

Utenriksdepartementene i Sverige, Danmark og Finland har kommet med koordinert støtte til Storbritannia og USA – og kritikk av Kina – i løpet av natten på Twitter. Foreløpig er det stille fra Norsk UD.

Utenriksminister Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte sin amerikanske kollega i USA på onsdag.

Som en «hvem er hvem»-liste

De to hackerne som er tiltalt skal ha sikret seg tilgang til minst 90 datasystemer over hele verden. Dette er alt fra teknologi- og finansselskaper til bilprodusenter og energiselskaper, sa Rosenstein.

Hackingen fra «APT 10» skal ha pågått i over ti år. De skal ha lurt ansatte i selskapene til å åpne eposter som har gitt hackerne tilgang til datasystemer.

– Oversikten over selskaper som er rammet er som en liste over «hvem er hvem» i verdensøkonomien, sa FBI-sjefen, som ikke gikk ut med navn på berørte selskaper.

Foreløpig har ikke USA innført sanksjoner mot Kina.

– Det er en viss nøling med å slå til med sanksjoner da det vil forstyrre handelsforhandlingene, sier Christian Whiton, som har jobbet i det amerikanske utenriksdepartementet under Trump-administrasjonen, til Wall Street Journal.

Som å stjele vaktmesterens nøkler

Siden 2014 skal hackernettverket ha konsentrert seg om nettskytjenester. Selskaper har gått vekk fra å drifte egne datasystemer og setter disse ut til større spesialistoperatører.

– Vi har alle hørt om situasjoner hvor hackere gjør det samme som å bryte seg inn i et hus. Dette er mer som å bryte seg inn og stjele nøklene til vaktmesteren som har tilgang til flere hundre leiligheter, sa Rosenstein.

USA og Kina undertegnet en avtale i 2015 hvor begge land skulle slå ned på datakriminalitet og hacking. USA mener Kina har fortsatt som tidligere.

– Dette utgjør en svært alvorlig trussel mot den økonomiske konkurranseevnen til selskaper i USA og andre land. Vi oppfordrer sterkt Kina om å overholde forpliktelsene de har inngått og gjentar at USA vil bruke passende tiltak for å forsvare våre interesser, sa USA utenriksminister Mike Pompeo.

I begynnelsen av desember bekreftet hotellkjeden Marriott at de hadde blitt hacket. Informasjon på inntil 500 millioner gjester, blant annet passnummer, ble stjålet over flere år. Ifølge Reuters er det funnet spor fra kinesiske hackere.

– Kinesiske myndigheter har aldri deltatt i, eller støttet noen, som har begått datatyveri. Vi ber USA umiddelbart rette de feilaktige anklagene og få slutt på svertingen av Kina, sier talskvinne Hua Chunying i Kinas utenriksdepartement fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ukjente droner stopper over 100.000 julereisende på Gatwick
01:15
Publisert: