Etter mange måneder med trusler og forhandlinger virker det som at USA og Kina er innstilt på å innføre straffetoll på hverandres produkter.

USA vil være først ute med å innføre en straffetoll på produkter verdt 34 milliarder dollar på fredag. Kina har sagt det vil komme med tilsvarende represalier.

Børsfall på over 20 prosent

I forrige uke falt det kinesiske aksjemarkedet med over tre prosent. Nedgangen fortsatte i hele Asia på mandag med en nedgang på over to prosent ved børsene i Tokyo, Seoul og Shanghai, hvor noen av verdens største eksportører holder til.

Kinesiske eiendomsselskaper er også hardt rammet. Store beløp er blitt plassert i spekulative eiendomsinvesteringer i Kina. Med utsikter til en handelskrig med USA og svakere økonomisk vekst er kinesiske investorer blitt forsiktige.

– Det ser ut som om USA er i ferd med å vinne handelskrigen i aksjemarkedet, i alle fall mot Kina, skriver Nordeas sjefanalytiker Martinn Enlund i en rapport.

Enlund peker på at det virker som om investorene som har flyktet fra fremvoksende økonomier de siste månedene har gått inn i mindre amerikanske selskaper, som har gjort det sterkt på børsen.

Shanghai-børsen har falt over 20 prosent

– Det er en voksende bekymring for den innenlandske økonomien i Kina. Den økte handelsspenningen kommer i tillegg til svake aktivitetsstatistikker og svak kredittvekst, sier sjeføkonom Mark Williams hos Capital Economics i en kommentar.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med 21,7 prosent siden januar og er dermed inne i et «bear market», med en nedgang på over 20 prosent.

På knappe seks måneder har verdier tilsvarende 1600 milliarder dollar forsvunnet fra de to kinesiske børsene, tilsvarende den årlige verdiskapingen for Canada – verdens tiende største økonomi. I samme periode har den amerikanske S&P 500-indeksen falt med 5,7 prosent.

– Investorer frykter mer toll som vil skade det kinesiske forbruket og handelsmarkeder, i tillegg til en eiendomsboble og kredittrisiko, sier direktør Kingston Lin King-ham hos meglerhuset AMTD til South China Morning Post.

– Et mareritt

Fra 1. juli ble det fjernet en rekke eierskapsbegrensninger for utenlandske selskaper som ønsker å investere i Kina – blant annet i finanssektoren og bilindustrien. Den amerikanske elbilprodusenten Tesla har sagt den håper å kunne starte byggingen av en fabrikk i Kina i år.

Hvis den amerikanske straffetollen blir innført 6. juli vil Kina svare med 25 prosent straffetoll på import av biler produsert i USA.

Straffetollen rettes mot deler av industri der «Kina har forsøkt å skaffe seg en fordel ved urettferdig tilgang på, eller tvungen overtagelse, av teknologi fra amerikanske selskaper», sa Det hvite hus' økonomiske rådgiver Everett Eissenstat i mai.

– Det er et mareritt å få ekstra 25 prosent toll, sier direktør Wang Rongzhen hos den kinesiske bilforhandleren Yan’an Jinchi Feike Auto Sales and Service til Bloomberg.

De kinesiske importtollene vil ikke bare ramme amerikanske bilprodusenter, men også tyske BMW og Mercedes-Benz. Seks av Kinas mest populære suver som importeres fra USA kommer fra tyskeide fabrikker. I fjor ble det importert over 40.000 av BMW X5-serien og Mercedes GLE.

– Amerikanske bilprodusenter må forberede seg på at markedsandelen reduseres da forbrukere i økt grad foretrekker lokale bilmerker, sier professor Liu Yuanchun Renmin University of China til Bloomberg.

Den største risikoen

På toppen av dette har den kinesiske valutaen svekket seg mot amerikanske dollar. Dette gjør import av amerikanske produkter enda dyrere for kinesiske forbrukere. Finansinstitusjonen ING mener at yuanen skal svekkes ytterligere mot dollar.

Den amerikanske finansinstitusjonen Morgan Stanley skriver i en ny rapport at de forventer at den kinesiske sentralbanken vil intervenere for å hindre at valutaen svekker seg for mye.

«Den største risikoen i markedet er ikke at president Donald Trump faktisk gjør alvor av handelstruslene, men at en langvarig periode med usikkerhet begynner å veie på den økonomiske aktiviteten», skriver finansinstitusjonen JP Morgan i en analyse.(Vilkår)

Stoltenberg: – Dialog er ikke et tegn på svakhet. Det er et tegn på styrke.
Under EU-toppmøtet i Brüssel uttalte Nato-sjef Jens Stoltenberg seg om det planlagte møtet mellom Vladimir Putin og Donald Trump.
01:47
Publisert: