USAs president Donald Trump bekreftet på torsdag at han vil innføre straffetoll på sål og aluminium med satser på inntil 25 prosent. Kina vil ikke bli blant de hardest rammede landene da rundt to prosent av stålproduksjonen ender opp i USA.

USA importerte 35 millioner tonn stål i fjor. 6,6 millioner tonn kom fra Sør-Korea, Japan, Kina og India.

– Vil forsvare Kina

Ifølge Trump er målet å redusere de store handelsoverskuddene som blant annet Kina, Japan og EU har med USA. Ifølge offisielle amerikanske statistikker hadde Kina et handelsoverskudd mot USA på 375 milliarder dollar i fjor.

Trump hadde i helgen telefonsamtaler med Kinas president Xi Jinping og Japans statsminister Shinzo Abe. Foruten å diskutere det kommende toppmøte med den nordkoreanske diktatoren, var det handelsspørsmål som sto på Trumps agenda.

Kina nekter å la seg presse av USA. Hvis det blir innført straffetoll på kinesiske produkter, vil de slå tilbake mot USA.

– Kina ønsker ikke å kjempe i en handelskrig og vi vil helle ikke starte en. Men vi kan håndtere enhver utfordring og vil forsvare landets og folkets interesser, sa handelsminister Zhong Shan på en pressekonferanse i forbindelse med Folkekongressen, som avholdes i Beijing.

Det er et stort misforhold mellom handelsstatistikkene. Kina mener at sitt eget handelsoverskudd overfor USA er rundt 20 prosent lavere. Dette skyldes at USA benytter opprinnelsesland i statistikkene, mens Kina ofte eksporterer til mellomland før produktene havner i USA.

– Det er ingen vinnere i en handelskrig. Dette kan føre til en katastrofe for våre to land så vel som resten av verden, sa den kinesiske handelsministeren.

Økt handelsunderskudd under Trump

Kina mener at det finnes bedre måter å øke den amerikanske eksporten og samtidig redusere handelsunderskuddet.

– Amerikansk forskning viser at det amerikanske handelsunderskuddet kan bli redusert med 35 prosent hvis USA fjerner begrensninger på eksport av høyteknologi til Kina, sa handelsministeren.

USA ønsker å redusere handelsunderskuddet med Kina med 100 milliarder dollar i året. Februarstatistikkene viser at det kinesiske handelsoverskuddet med USA økte i februar. I Trumps første hele år som president økte det med 8,1 prosent.

Kina håper det skal være mulig å unngå en handelskrig. En kinesisk delegasjon var i USA i forrige uke.(Vilkår)

Han skal ordne opp for Hydro i Brasil: -Jeg blir en god stund til
Eivind Kallevik ble denne uken ny leder for alumina og bauksitt-forretningsområdet i Hydro og skal ordne opp i Hydros Alunorte-anlegg i Nord-Brasil.
01:13 Min
Publisert: