Det er litt over 50 dager igjen før USA og Kina må bli enige om hvordan de skal løse handelskrigen. Begge land har fått merke konsekvensene av straffetoll på import de siste seks månedene. Den kinesiske økonomien har lagt bak seg et av de svakeste kvartalene på over 25 år.

Trump kan erklære seier

Representanter fra USA og Kina møtes mandag og tirsdag for å etablere ny kontakt etter at det ble innført en midlertidig «våpenhvile» i begynnelsen av desember.

En kinesisk delegasjon er innstilt på å reise til USA i neste uke for å fortsette, dersom det er fremdrift.

Mange tviler på om USA og Kina klarer å utarbeide en omfattende avtale i løpet av de neste ukene. Handelsavtaler mellom land tar normalt mange år å forhandle frem.

– De forhandler om svært vanskelige og kompliserte temaer. Dette dreier seg ikke bare om at «vi kjøper litt mer soyabønner og naturgass» og «dere gir oss markedstilgang og biler», sier professor Pushan Dutt ved handelshøyskolen Insead til CNBC.

Dutt tror at dersom det blir mer børsuro på Wall Street, så vil det gjøre det enklere å få til en form for avtale.

– Trump knytter sin politiske fremtid til Dow Jones-indeksen. Det beste håpet for samtalene er at Dow fortsetter å falle. Det skaper incentiver for Trump, sier professor Dutt, som legger til at presidentvalgkampen for 2020 allerede er i gang i USA.

Han tror det er mest sannsynlig at Kina kommer med små innrømmelser innenfor teknologioverføringer eller opphavsrettigheter og markedstilgang.

– Det vil gi Trump-administrasjonen mulighet til å erklære seier og gå videre, sier Dutt ved Insead.

Nye lettelser

Den kinesiske regjeringen har satt et vekstmål på 6,5 prosent årlig i økonomien frem til 2022. Internasjonale finansinstitusjoners anslag ligger lavere for 2019 på grunn av handelskrigen.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med over 25 prosent det siste året. Økonomiske statistikker viser svakere vekst i alt fra investeringer og produksjon til privat forbruk og eiendomspriser.

«Gitt hvor politisk viktig vekstmålene er i Kina må den økonomiske politikken justeres for å kompensere for en svak utvikling i mange deler av økonomien», skriver Goldman Sachs i en ny rapport.

Den amerikanske finansinstitusjonen tror veksten i infrastrukturprosjekter vil mer enn dobles, fra fire prosent i 2018, til ti prosent i 2019.

Den nasjonale utviklings- og reformkommisjonen, som har ansvar for den økonomiske politikken, har på en måned godkjent nye jernbaneprosjekter på 1100 milliarder kroner. Dette kommer i tillegg til 6800 kilometer nye jernbanelinjer i år.

– Jeg mener at den kinesiske økonomien trenger mer omfattende lettelser enn hva myndighetene har kommet med så langt, sier global markedsstrateg Hannah Anderson hos J.P. Morgan Asset Management til CNBC.

Før helgen satte sentralbanken ned reservekravet til bankene med ett prosentpoeng. Dette vil frigjøre over 1000 milliarder kroner til utlån.

– Vi venter tre nye kutt i reservekravene i 2019, skriver Eugenia Fabon Victorino, som er leder for Asia-strategi hos den svenske storbanken SEB.

5G, naturgass og biff

Målet med de pågående forhandlingene mellom USA og Kina er å bli enige om hvilke krav motparten har. Kina er villig til å redusere handelsoverskuddet ved å øke importen av blant annet teknologi, gass og landbruksprodukter, blant annet frukt og storfekjøtt.

USA har lagt restriksjoner på eksport av amerikansk høyteknologi og beskyldt Kina for å tvinge amerikanske selskaper til å overføre kompetanse og patenter til kinesiske samarbeidspartnere. Kina skal være villig til å endre denne praksisen og vil endre lovverket.

Kina har ambisjoner om å bli verdensledende innenfor ti vekstområder, blant annet kunstig intelligens, elektriske biler, bioteknologi og teknologien rundt nye 5G trådløse datanettverk. Det kinesiske teknologiselskapet Huawei eier rundt ti prosent av alle 5G-patenter i verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fire sparetips som hindrer kontoen å gå tom
02:27
Publisert: