Etter en bred børsoppgang i Asia, Europa og USA på mandag har de asiatiske markedene startet dagen med å ta en hvilepause. Investorer og analytikere spør seg selv hva som kan skje de neste 90 dagene, og om det er tid nok til å forhandle frem en handelsavtale.

De asiatiske børsene forsøker å finne et fotfeste på tirsdag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen, Asias største børs, har falt med 0,7 prosent i formiddagshandelen. Det er samme trend i Hongkong, Sør-Korea, Taiwan og Australia. I Kina er det en flat start på handelsdagen.

«Kina har forpliktet seg»

«Kan USA og Kina virkelig løse konfliktene på 90 dager? Det virker som at flere detaljer og signaler som viser fremskritt er nødvendig hvis den koselige og varme følelsen kan opprettholdes», skriver National Australia Bank i en morgenrapport på tirsdag.

President Donald Trump skrev i en twitter-melding på mandag at Kina allerede har gått med på å redusere importtollen på amerikanske biler. Det har ikke kommet en bekreftelse fra kinesiske myndigheter.

Hverken USAs finansminister Steven Mnuchin og Trumps økonomiske rådgiver Larry Kudlow kunne bekrefte at Kina virkelig har gått med på dette.

– Vi har ikke en detaljert avtale på dette, men jeg forteller deg her og nå; vi venter at disse tollene vil havne på null, sa Kudlow i en samtale med journalister på mandag, ifølge Los Angeles Times.

Kudlow sa at en kinesiske visestatsminister hadde kommet med forpliktelser under en lunsj i Argentina.

– De la frem et tilbud med over 1200 milliarder dollar i nye forpliktelser. Dette er første gang vi har fått forpliktelser av denne typen om at dette vil føre til en avtale, sa Kudlow til CNBC.

Dårlig sikt

Det er skepsis til hva som er avtalt. De kinesiske uttalelsene har vært svært tilbakeholdne og avmålte de siste 48 timene.

«De neste tre månedene vil være kritiske for USA og Kina», skriver People's Daily i en kommentarartikkel på tirsdag.

– Vi må vente og se hva de neste tre månedene faktisk fører til. Det er litt disig sikt for øyeblikket, sier leder for makrostrategi hos State Street Global Markets i Hongkong til Bloomberg.

JP Morgan Asset Management mener at investorer hadde større forventninger fra G20-møtet i Argentina og middagen mellom president Donald Trump og hans kinesiske kollega.

– Hva vi ser nå er at markedet tar den nye informasjonen de har fått og priser inn litt optimisme, men ikke mye, sier global markedsstrateg Hannah Anderson hos finansinstitusjonen til CNBC «Street Signs» på tirsdag.

Den kinesiske valutaen styrket seg med 1,1 prosent på mandag – det meste på over to år.

40-årsmarkering i desember

Den neste viktige datoen på kalenderen er 18. desember. Dette markerer 40 år siden Kina startet de første økonomiske reformene i begrensede områder på grensen til Hongkong.

– Hvis den dagen eller uken går forbi uten betydelige nye kunngjøringer, vet vi at Kina ikke vil benytte anledningen til å endre retningen på økonomien eller industripolitikken, sier direktør Scott Kennedy ved tenketanken Center for Strategic and International Studies til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang: Julespøkelset over Europa
DNs politiske julekalender | Luke 4: I tiåret Karl Marx skrev kommunismens manifest formet Charles Dickens den moderne borgerlige julen.
01:41
Publisert: