I forrige uke innførte USA den siste runden straffetoll på kinesisk import verdt 16 milliarder dollar – i tillegg til 34 milliarder dollar fra juli. Så langt har Kina klart å holde tritt og svart med samme mynt. Det vil bli vanskelig hvis USA gjør alvor av en ny straffetoll.

– Vi står foran en opptrapping i handelskrigen de neste månedene, sier forsker David Dollar ved tenketanken Brookings Institution til Bloomberg.

– Veldig sannsynlig med boikott

Den amerikanske eksporten til Kina var på 130 milliarder dollar i fjor. Kina eksporterte for 504,4 milliarder dollar til USA. Det var en vekst i handelen mellom de to landene i første halvår. Det amerikanske handelsunderskuddet var på 185,7 milliarder dollar.

Kina sier de vil innføre straffetoll på amerikanske produkter verdt 64 milliarder dollar hvis USA trapper opp handelskrigen med en ti prosent straffetoll på import verdt 200 milliarder dollar fra Kina etter den 6. september.

Kina-eksperter frykter at Kina vil ramme amerikanske selskaper på andre måter.

– Det er en stor risiko generelt for amerikanske merkevarer, men spesielt for ikoniske navn som Starbucks, sier direktør Shaun Rein hos China Market Research Group til South China Morning Post.

Den amerikanske kaffekjeden etablerte seg i Kina for 19 år siden og har åpnet 3400 utsalg. I mai avholdt selskapet sin første investorkonferanse i Kina og la frem planer om å åpne 600 nye utsalg årlig de neste fire årene og tredoble omsetningen.

– Økt konkurranse, kombinert med nasjonalisme og handelskrigen som bakteppe, er det veldig sannsynlig at kinesiske forbrukere vil boikotte McDonald’s og Starbucks og heller velge kinesiske merker, sier Rein.

Skjult Trump-agenda

Det har vært spede kampanjer på sosiale medier i Kina de siste månedene om å boikotte amerikanske produkter og selskaper.

– Hvis handelskrigen forverres er det lett å kunne se at myndighetene vil straffe vestlige merkenavn. Så langt har reaksjonen vært avmålt. De har kritisert Trump, men ikke amerikanske selskaper, sier Rein.

Han mener å ha sett en endring de siste par ukene og at president Donald Trump har helt andre motiver enn å redusere handelsunderskuddet overfor Kina.

– Kinesere er sinte da de ikke ser på dette som en handelskrig, men et forsøk på å holde Kina tilbake. De mener at Trump bruker dette som en unnskyldning for å stanse at Kina blir en økonomisk stormakt og ikke løse handelsspørsmålene. Disse selskapene kan gå en tøff periode i møte, sier han.

Starbucks og Restaurant Brands International, som eier blant annet Burger King, sier til South China Morning Post at de ikke er bekymret og at de har et langsiktig perspektiv på det kinesiske markedet.

Begge selskapene fortsetter med den planlagte ekspansjonen – i sterk konkurranse med kinesiske selskaper.

– Nasjonal stolthet er blitt viktig for kinesiske merker. I 2017 så vi at lokale merker bidro med nesten 90 prosent av omsetningsveksten i markedet, sier analytiker Jason Yu hos Kantar Worldpanel til Hongkong-avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Produksjonen av Stein Erik Hagens tre er i full gang i Kina
Et 14 meter høyt tre, med blader som kan programmeres. Se kunstverket som Stein Erik Hagen ønsker å bringe til Oslo.
00:41
Publisert: