Kina og USA skulle møtes i to dager i Beijing denne uken. Møtene ble forlenget med en dag. Dette blir sett på som svært positivt. Samtalene var de første siden presidentene Donald Trump og Xi Jinping ble enige om en 90 dager lang våpenhvile i handelskrigen i desember.

– Bra for oss

Den amerikanske delegasjonen er på vei hjem til Washington, D.C., hvor de skal avgi rapport fra samtalene til Trump-administrasjonen. Signalene er positive.

– Jeg tror det gikk helt fint. Dette har vært bra for oss, sa Ted McKinney, som er statssekretær i det amerikanske landbruksdepartementet med ansvar for internasjonal handel på en pressebriefing.

Kina skal ha gått med på å øke importen av amerikanske landbruksprodukter, blant annet storfekjøtt, frukt og soyabønner, ifølge en uttalelse fra delegasjonen. Eksporten av soyabønner til Kina har kollapset etter at Kina ila straffetoll i fjor sommer.

«Vi har holdt omfattende, dype og grundige diskusjoner hvor vi har delt observasjoner rundt handelsspørsmål og strukturelle problemer. Dette har skapt en plattform for å ta tak i områder hvor vi har felles interesser», sier det kinesiske handelsdepartementet i en uttalelse torsdag.

Vinklinger i statskontrollerte kinesiske medier, og uttalelser fra ulike departementer, gir et bilde av at det er gjort betydelige fremskritt for å løse handelskrigen før fristen går ut om nøyaktig 50 dager.

– Dersom resultatet blir bra vil dette ikke bare tjene USA og Kina. Det vil være gode nyheter for verdensøkonomien, sa pressetalsmann Lu Kang i utenriksdepartementet på onsdag.

Elefanten i rommet

President Donald Trump har vært mest opptatt av å redusere handelsunderskuddet USA har mot Kina. I fjorårets ti første måneder var underskuddet på 344 milliarder dollar – over ti prosent høyere enn i 2017.

– Den store elefanten i rommet er straffetollene de har ilagt hverandre. Handel utgjør bare en del av problemene. Dette er en del av et større bilde hvor opphavsrettigheter, tvungen teknologioverføring og andre ting inngår. Jeg tror ikke dette lar seg løse på kort sikt, sier leder for global makrostrategi hos Standard Chartered Bank til CNBC.

Børsene har reagert positivt på at det kan gå mot en løsning. Analyseselskapet Capital Economics peker på at den kinesiske veksten ventes å bli lavere. Det er ti år siden USA sist var inne i en resesjon. Verdensbanken nedjusterte vekstprognosene for verdensøkonomien tidligere denne uken.

På torsdag kom nye økonomiske statistikker fra Kina. Disse viser at produsentprisene steg med kun 0,9 prosent i desember – det laveste siden 2016.

– En handelsavtale vil sannsynligvis gi aksjer kun en kortvarig oppgang, gitt utsiktene for etterspørselen fra verdens to største økonomier, advarer analytiker John Higgins hos Capital Economics.

I morgentimene på torsdag er det blandet utvikling ved børsene i Asia. Det startet med en bred nedgang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hvor snille er egentlig topplederne? DN var til stede under NHO-middagen for å finne ut hvor snille topplederne er
01:53
Publisert: