Handelskrigen mellom USA og Kina er i full gang. Forholdet mellom president Donald Trump og president Xi Jinping er på frysepunktet. Kina forsøker å redusere konsekvensene ved å bli mindre avhengig av det amerikanske markedet og bli mer selvhjulpen.

– Må gjøre alt selv

Totalt har USA innført straffetoll på kinesisk eksport verdt 250 milliarder dollar. Dette beløpet kan mer enn fordobles om kort tid og det betyr at alt av kinesisk eksport til USA vil bli underlagt straffetoll.

– Det blir vanskeligere for Kina å skaffe internasjonal teknologi og nøkkelkompetanse. Unilateralisme og handelsproteksjonisme øker. Det tvinger oss til å bli mer selvhjulpen. Det er ikke en dårlig plan. Til syvende og sist må vi gjøre alt selv, sa president Xi Jinping under en rundreise i det kinesiske rustbeltet denne uken, ifølge People’s Daily.

Det pågår en kampanje i det kinesiske samfunnet for å mobilisere selskaper, ansatte og forbrukere og forklare at handelskrigen med USA er en mulighet for Kina til å rykke frem innenfor nøkkelindustrier.

– Xis fokus på å bli selvhjulpen viser at de forbereder seg på en langvarig konflikt. Dette er som i gamle dager. Konsekvensene denne gangen kan bli svært annerledes. Hvis Kina klarer å komme seg gjennom handelskrigen og få et forsprang innenfor teknologi og produksjon, kan Kina bli nummer én og uovervinnelig, sier seniorforsker Ding Yifan ved tenketanken National Strategy Institute ved Tsinghua University til South China Morning Post.

Teknologiselskaper oppfordres til å utvikle egne avanserte dataprosessorer, satse på kunstig intelligens, bli markedsleder innenfor utbygging av 5G-nettet og bli langt mindre avhengig av etablerte industriland. Landbruket skal effektiviseres.

Parallelt jobbes det tett med å bygge allianser med land og selskaper i Sørøst-Asia, Russland og Sentral-Asia.

Kinesisk valginnblanding

Donald Trump beskyldte onsdag Kina for å påvirke det amerikanske mellomvalget i november hvor maktfordelingen mellom de to partiene i Kongressen kan bli endret. Dette kan svekke Trump.

– De ønsker ikke at jeg eller vi skal vinne fordi jeg er den første presidenten som noen gang har utfordret Kina på handelsspørsmålet. Vi vil ikke at de blander seg inn i det kommende valget, sa Trump på en pressekonferanse i New York.

Hvordan dette har skjedd, ville han ikke ut med.

– Dette er uberettigete beskyldninger mot Kina. Kina har alltid fulgt prinsippet om ikke å blande seg inn i et lands indre anliggender, sa utenriksminister Wang Yi.

Trump mener å kunne bevise dette.

– Vi har bevis. Det vil bli kjent. Dette er ikke noe som kom fra det intet. Så mye kan jeg fortelle dere, sa Trump.

På onsdag kveld sendte han ut en Twitter-melding med avisutklipp hvor China Daily har betalt for et fire siders annonsebilag hvor de forklarer hvordan Trumps straffetoll rammer soyabønnprodusenter i Iowa.

«De rykker inn propagandaannonser i Dos Moines Register og andre aviser som ser ut som redaksjonelt innhold», skriver Trump.

Vennskap på frysepunktet

Trump har ofte fremhevet det gode forholdet han har til den kinesiske presidenten. Ifølge kinesiske medier har det vært svært liten kontakt mellom de to i 2018 og skal være på frysepunktet.

Den kinesiske utenriksministeren har jevnlig brukt uttrykket en «ny kald økonomisk krig» de siste ukene.

– Jeg liker Xi veldig godt. Det er mulig han ikke er en venn lenger, men jeg tror han sannsynligvis respekterer meg, sa Trump, som også refererte til en Kina-ekspert som sa i et intervju at «Trump har en veldig stor hjerne og Kina respekterer Trump».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norske næringslivstopper: Slik inspirerer Obama oss
Mange norske næringslivstopper ville høre Barack Obama snakke under Oslo Business Forum. Hvilke likhetstrekk ser de mellom seg selv og ekspresidenten?
03:52
Publisert: