Tollstriden mellom USA og Kina har nådd nye høyder. Det startet med en straffetoll på kinesiske metaller, kineserne svarte med toll på amerikanske produkter verdt noen milliarder dollar.
USAs president Donald Trump har svart med å true at en tredjedel av den kinesiske eksporten til USA, verdt 150 milliarder dollar, kan straffes.
Men foreløpig er det blitt ved trusler. Handelen mellom de to landene foregår som vanlig. Truslene på sosiale medier i Kina om å boikotte amerikanske produkter og merkevarer er sensurert.
Både Kina og USA har indikert at de ønsker dialog. Kinas president Xi Jinping kan avgjøre mye allerede på tirsdag.
Tillitsskapende tiltak
På den tropiske kinesiske øyen Hainan i Sør-Kinahavet arrangeres Boao Forum denne uken. Det er blitt Asias svar på World Economic Forum i Davos. Det er første gang på tre år den kinesiske presidenten deltar.
– Det er et håp om at Xi vil si noe som er spesifikt og målbart nok, som gjør at en del av reformene som har ligget klare en stund blir gjennomført, sier direktør Myron Brilliant hos U.S. Chamber of Commerce til CNBC.
Interesseorganisasjonen har advart president Donald Trump mot å gå til handelskrig med Kina.
En ting er at en krig vil gjøre det vanskeligere og dyrere for amerikanske selskaper å eksportere til Kina. Det vil også forverre situasjonen for amerikanske selskaper med virksomhet i Kina, blant annet amerikanske bilprodusenter, Apple og flere tusen amerikanske fastfoodutsalg.
– Det er viktig med tillitsskapende tiltak mellom Kina og USA for å redusere spenningen. Det vil gå et stykke på vei hvis president Xi sier noe om dette, sier Brilliant.
Likebehandling
Under Folkekongressen i mars sa statsminister Li Keqiang at regjeringen planlegger å åpne nøkkelsektorer for utenlandske investorer og selskaper. Det skorter imidlertid på detaljer.
– Xi kommer til å kunngjøre en rekke viktige tiltak for å bekjempe amerikansk proteksjonisme og for å kunne oppnå de innenlandske utviklingsambisjonene, sier tidligere visehandelsminister Wei Jianguo til South China Morning Post.
Ifølge Wei vil Kina åpne finanstjenester, forsikring, helsevesen og andre bransjer for utenlandske investeringer og direkte eierskap.
– Dette vil skape et miljø som gir likebehandling innenfor regelverk og forretningsmuligheter – for private, statlige og utenlandske selskapet, sier Wei.
Kan åpne Kina
Næringslivstopper fra hele verden er på plass på Hainan, som Kina vil gjøre til et nytt asiatisk finanssenter – i konkurranse med Hong Kong og Singapore.
Regjeringssjefer fra blant annet Singapore, Filippinene og Pakistan er på plass under konferansen.
Det er 40 år siden Deng Xiaoping åpnet Kinas grenser til omverdenen i en tale i 1978.
President Xi er den mektigste lederen siden Deng. Han har konsolidert makten i første femårsperiode og er populær i Kina.
Dette gjør at Xi kan gå videre med reformene han har utlovet siden 2013-14. Det er 17 år siden Kina ble medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO) og de siste større markedsreformene ble gjennomført.
– Det er mulig at Xi endelig vil forsøke være mer spesifikk og fremadrettet ved gjennomføre endringer som åpner kinesiske markeder på flere områder, og dermed motbevise USAs syn på Kina som proteksjonistisk, sier forsker Scott Kennedy ved Centre for Strategic and International Studies til The Straits Times.(Vilkår)