På torsdag innførte USA og Kina nye tollsatser på import fra hverandres land. Dette var forventet. Begge land har innført straffetoll på 25 prosent på varer verdt 50 milliarder dollar fra hverandres land. Samtidig pågår en høring i USA om trappe opp handelskrigen.

Vil øke presset på Kina

Parallelt med de nye straffetollene satt en besøkende handelsdelegasjon fra Kina i møter i Washington, D.C. hvor målet var å forsøkte å komme frem til en form for plan fremover som kan forhindre en forverring i forholdet mellom de to landene.

På torsdag kveld lokal tid ble møtene avsluttet uten at de to landene hadde kommet noe nærmere. Kinesiske kilder sier til Bloomberg at det ikke forventes at nye samtaler vil finne sted før etter det avholdes mellomvalg i USA i november.

Det var håp om at det kunne bli enighet om møter frem til november, da president Donald Trump og hans kinesiske kollega vil møtes under to møter i Asia og Sør-Amerika.

«De to landene hadde konstruktiv og åpen kommunikasjon og vi vil opprettholde kontakten», heter det i en offisiell kinesisk uttalelse.

Hauker i Trump-administrasjonen ønsker å øke presset på Kina. Handelsrepresentant Robert Lighthizer har foreslått å innføre straffetoll på kinesiske produkter verdt 200 milliarder dollar i tillegg til den eksisterende straffetollen på 50 milliarder etter den 6. september.

Han skal ha støtte fra hauker i Trump-administrasjonen, og også president Donald Trump.

– Vi kan ikke tillate hva som har skjedd kan fortsette å skje, sa Trump under et møte med folkevalgte representanter på torsdag.

– Politisk spill

Den kinesiske importen fra USA er lavere enn 200 milliarder dollar i året og dette gjør det vanskelig for landet å slå tilbake med samme mynt mot amerikansk eksport. Sannsynligvis vil Kina svare med å gjøre det vanskeligere for amerikanske selskaper som er etablert i Kina.

– Hvis den amerikanske økonomien ikke kollapser er det nesten garantert at det vil innføres straffetoll på produkter til 200 milliarder dollar. Kina vil svare med straffetoll verdt 60 milliarder dollar mot amerikanske produkter. Forhandlinger vil ikke stanse dette, sier forsker Scott Kennedy ved tenketanken Strategic and International Studies til Nikkei Asian Review.

Den kinesiske økonomien er sårbar. Ifølge Mizuho Research Institute vil et 20 prosent fall i handelen mellom de to landene redusere den kinesiske veksten med tre prosentpoeng. For den amerikanske økonomien vil nedgangen bli på under en prosent.

Daikin America, som er en del av det japanske konglomeratet Daikin, må betale mer på import av råvarer som benyttes i produksjonen av blant annet luftavkjølingsanlegg og flydeler ved amerikanske fabrikker.

Det er sannsynligvis et tidsspørsmål før den globale elektronikksektoren vil bli rammet av handelskrigen. Databrikker utvikles i USA men selve produksjonen skjer ved fabrikker i Asia hvor Kina er blitt svært viktig i denne forsyningskjeden. Amerikanske selskaper har advart mot straffetollen. BrightLine Bags selger bager og sekker til blant annet amerikanske piloter og havnet i kryssilden mellom Kina og USA.

– Sekker er ikke en trussel mot den nasjonale sikkerheten. Dette er et politisk spill hvor selskapet mitt er en brikke. Jeg må få hjelp for å kunne overleve, sa direktør Ross Bishop i BrightLine Bags, som importerer råvarer fra Kina, under en høring i USA denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.