Over helgen legger Kina frem de offisielle vekststatistikkene for fjorårets siste kvartal. Dette er det første hele kvartalet hvor virkningene fra handelskrigen med USA ble registrert. Konsensus ligger på en vekst på 6,4 prosent.

Ikke siden under finanskrisen for ti år siden har veksten vært lavere hvis prognosene slår til. For hele året vil veksten sannsynligvis havne på 6,6 prosent. Internasjonale finansinstitusjoner mener den er lavere enn hva kinesiske myndigheter oppgir.

Vil unngå likviditetskrise

Utviklingen i den kinesiske økonomien var svak i siste kvartal. Myndighetene, ledet av sentralbanken, har kommet med en rekke lettelser siden nyttår som skal tilføre markedet mer likviditet og unngå masseoppsigelser i industrien.

Onsdag ble finansmarkedet tilført over 700 milliarder kroner i frisk likviditet – en ny dagsrekord. Dette er et forsøk på å unngå en likviditetskrise før kinesisk nyttår og la bankene ha ekstra penger tilgjengelig for å hjelpe utsatte selskaper gjennom de neste ukene.

«Den totale likviditeten faller raskt. Dette er ment å sørge for at det er tilstrekkelig likviditet i banksystemet», sier den kinesiske sentralbanken i en uttalelse.

Sentralbanken har tidligere kuttet reservekravene til bankene for å frigjøre over 1000 milliarder kroner til utlån. Storbanken SEB er blant flere som tror det kommer et par-tre nye reservekutt i løpet av året.

– Har skiftet gir

Den kinesiske eksporten falt med 4,4 prosent i desember. Importen endte 7,6 prosent lavere. I Kina får handelskrigen skylden.

«Størrelsen på eksportnedgangen er større enn straffetollen på 10 prosent skulle tilsi», skriver Nordeas sjefanalytiker for Asia, Amy Yuan Zhuang i en rapport.

Hun mener kinesiske myndigheter vil komme mer stimuli for å støtte økonomien.

«Vi venter veksten i år vil bli lavere enn i 2018, men sannsynligheten for en kraftig nedgang er liten», skriver hun.

Kina og USA avsluttet handelssamtaler for en uke siden i Beijing. Begge parter sa det hadde vært fremskritt. Klokken tikker ned mot mars, da våpenhvilen som ble innført i begynnelsen av desember utgår.

USA og Kina, verdens to største økonomier, vil sannsynligvis få svakere økonomisk vekst i år.

«Kina har skiftet gir og introdusert en rekke stimulerende tiltak for økonomien. Den amerikanske finanspolitikken er fastlåst. Den delvis stengingen av statsetatene har faktisk ført til en innstramning av politikken», skriver Bank of America Merrill Lynch i en ny rapport.

– De har virkemidlene tilgjengelig

Toppsjefen for den amerikanske finansinstitusjonen JPMorgan Chase, Jamie Dimon, tror ikke det går mot en resesjon.

– Kina er sannsynligvis den alvorligste og den med størst konsekvenser for resten av verden. Årsaken er at en kinesisk vekst på fem prosent utgjør 500 milliarder dollar vekst for verdensøkonomien, sa Dimon under en tale til Economic Club of New York på onsdag.

Den kinesiske økonomien er svært forskjellig fra den amerikanske.

– Det er syv personer som kontrollerer Kina. De kan makrostyre ting på en måte du ikke kan gjøre det i USA. Så er det dette med Kina, da; de har virkemidlene tilgjengelig, sa Dimon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Japans største veddeløpsidrett
Den japanske velodromøvelsen keirin blander gambling, «fixie»-sykler, selvbergingskultur og rekruttskole.
00:53
Publisert: