USA bekreftet på tirsdag de har startet prosessen for å innføre toll på 10 prosent for ytterligere import fra Kina til en verdi av 200 milliarder dollar. Globale børser har falt markert de siste 24 timene. Investorene er bekymret for et ytterligere eskaleringer av handelskrigen mellom USA og Kina.

– Utpressing

Da USAs president Donald Trump avfyrte det første skuddet i handelskrigen med Kina i mars, håpet Kina det skulle kunne la seg løse med forhandlinger. Disse har for lengst strandet og det har vært minimal kontakt på høyt nivå.

Kinesiske myndigheter gjentok på onsdag at de vil komme med tilsvar til den siste runden med straffetoll fra USA. Det er foreløpig ikke kjent hva slags represalier som vil komme, da den amerikanske eksporten til Kina er på under 200 milliarder dollar.

– Vi vil ikke akseptere utpressing fra noen, sier visehandelsminister Wang Shouwen til Bloomberg.

Kina sendte flere toppdelegasjoner til USA for å forhandle i mai. Frustrasjonen er stor.

– Hvis den ene parten ikke holder ord kan ikke samtaler lykkes. For at forhandlingen skal bli en suksess kan ikke den ene parten holde et våpen mot motparten, sier Wang.

Amerikanske selskaper som er eksponert mot det kinesiske markedet har advart Trump-administrasjonen om konsekvensene. Den store frykten er at kinesiske forbrukere skal begynne å boikotte amerikanske merkenavn som McDonald’s, Apple og Starbucks.

Håper på våpenhvile

Dette er selskaper som kan takke det kinesiske markedet for veksten de siste årene. Sørkoreanske og japanske selskaper har tidligere blitt utsatt for boikottaksjoner fra kinesiske forbrukere.

– Det er veldig viktig at når to land er i denne situasjonen at selv om de utad kjemper mot hverandre, så skjer det noe i kulissene. Det gjør at de på et eller annet tidspunkt kan erklære en slags våpenhvile. For øyeblikket vil de ikke erkjenne dette. Begge parter posisjonerer seg for sluttspillet, sier direktør Rufus Yerxa hos National Foreign Trade Council til Bloomberg TV.

Kina har forsøkt å ramme amerikanske delstater hvor Trump har stor støtte. Det er tvilsomt om denne strategien vil fungere.

– Hvis det er en region i USA som vil bli hardest rammet av handelskrigen så er det Los Angeles. Kina er vår viktigste handelspartner, sier direktør Stephen Cheung hos World Trade Center Los Angeles til South China Morning Post.

Produkter verdt 170 milliarder dollar går via Los Angeles-havnen til og fra Kina årlig.(Vilkår)

USAs president kritiserer Nato-landene for handel med Russland
Donald Trump møtte Nato-sjef Jens Stoltenberg til frokostmøte før Nato-toppmøtet.
03:22
Publisert: