I løpet av en knapp måned har USA og Kina rykket nærmere en full handelskrig som verden ikke har sett siden 1980-tallet. Den gang var det USA og Japan som lå i skyttergravene og beskyldte hverandre for å opptre uredelig.

Rammer Kina hardt

Etter at USA innførte straffetoll på stål og aluminium i mars svarte Kina denne uken med å innføre straffetoll på 128 amerikanske produkter. USA advarte Kina mot å gjøre dette og sent tirsdag kveld amerikansk tid kom svaret fra USA.

President Donald Trump har bestemt at det skal innføres straffetoll på 1300 kinesiske produkter. Denne importen tilsvarer en verdi på 50 milliarder dollar. I den detaljerte oversikten inngår blant annet elektronikk, anleggsmaskiner, motorsykler, farmasiprodukter og flydeler.

– Listen er utarbeidet på bakgrunn av omfattende økonomiske analyser og tar for seg produkter som nyter godt av Kinas industrielle planer, samtidig som konsekvensene på det amerikanske markedet reduseres, sier Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer i en uttalelse.

Straffetollen vil først bli innført fra den 22. mai i år. Før den tid skal forslaget ut på en høring i USA. Beskjeden til Kina er at de har seks uker på seg til å komme med betydelige innrømmelser og åpne det kinesiske markedet for amerikanske produkter og tjenester.

– Målet vårt er å samarbeide med Kina, men vi må gjøre noe med det store handelsunderskuddet. Dette er noe jeg lovte under valgkampen og har snakket mye om, sa president Trump på tirsdag – før oversikten ble offentliggjort.

– Ønsker ikke handelskrig

Det forventes at Kina vil svare med samme mynt mot USA.

– Vi vil absolutt gi et tilsvar. Vi vil gå via Verdens handelsorganisasjon og bruke mekanismene som er tilgjengelig for å løse tvister. Vi vil også benytte kinesiske lover for å iverksette tiltak for å slå tilbake, sier Kinas USA-ambassadør Cui Tiankai til CNBC.

I intervjuet sier han at Kinas svar vil være av «tilsvarende omfang og intensitet» som de amerikanske straffetollene mot kinesiske produkter.

– Vi ønsker ikke en handelskrig med noen, men folk må forstå hvem som startet dette, sier han.

Eksperter forventer at Kina vil slå hardt og målrettet tilbake mot USA om kort tid.

– En krig begynner med kamper. Kampene har startet. Kinas president Xi Jinping har ikke råd til å gi inntrykk av at han blir hausset med av USA, sier Carlos Gutierrez, som leder konsulentfirmaet Albright Stonebridge Group og var handelsminister under George W. Bush til Bloomberg.

– Ikke måten å gjøre det på

Den amerikanske handelsforeningen U.S. Chamber of Commerce advarer mot straffetollen og konsekvensene dette vil ha på amerikanske forbrukere og selskaper.

«Det er riktig av regjeringen å sørge for en fair handel med Kina. Men, å innføre straffetoll på produkter som benyttes daglig av amerikanske forbrukere og selskaper som skaper jobber i USA er ikke måten å gjøre dette på», sier direktør Myron Brilliant i en uttalelse.(Vilkår)

Fiskeriministeren om at færre unge velger fisk: - De tror det er komplisert å lage seg et fiskemåltid
Men selv mener fiskeriminister Per Sandberg at hans egen filetering bare holder til en toer, fra svigerfar.
02:05
Publisert: