Det er knappe fem uker igjen før verdens to økonomiske supermakter må bli enige om en avtale. President Donald Trump vil øke straffetollene på kinesisk import. I verste fall kan all kinesisk import bli ilagt straffetoll på 25 prosent fra mars.

«Alle er splittet»

Kinas visestatsminister Liu He leder en stor kinesisk delegasjon til USA denne uken. På den andre siden av forhandlingsbordet vil de møte den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer – en selverklært «hauk», som mener at Kina har utnyttet USA i tiår.

Kina har lagt frem et forslag hvor de vil øke importen av amerikanske produkter for å redusere det amerikanske handelsunderskuddet. Totalt skal Kina være villig til å øke importen med over 1000 milliarder dollar (8500 milliarder kroner) i den siste seksårsperioden.

Amerikanske selskaper med drift i Kina har advart mot å akseptere dette uten at det følges opp med andre krav, blant annet få en slutt på tvungen teknologi- og kompetanseoverføring til kinesiske selskaper.

Kina trodde de hadde fått på plass en avtale med USA i mai i fjor, men da den amerikanske delegasjonen la frem resultat til president Trump ble det forkastet.

– Alle er splittet da Trump er så uforutsigbar. Det er nok en 50 prosent sjanse for at han vil akseptere det, sier forsker William Reinsch ved tenketanken Center For Strategic and International Studies til Bloomberg.

Dommedagsklokken nærmere midnatt

Verdens handelsorganisasjon (WTO) vil sannsynligvis stare granskning av de amerikanske straffetollene på kinesiske produkter på mandag. Kina har klaget USA inn for WTO. Det vil ta flere år før WTO eventuelt kommer med en avgjørelse.

Eksperter er uenige om USA og Kina er nærmere en avtale nå enn de var for to måneder siden – før toppmøtet mellom landenes presidenter, hvor det ble inngått en «våpenhvile» på 90 dager i handelskrigen.

USAs handelsminister Wilbur Ross sa i forrige uke at USA og Kina var «miles and miles» unna en avtale. Dette utspillet ble sett på som en forhandlingstaktikk før den kinesiske delegasjonen satte seg på flyet til USA.

«Dessverre kan en opptrapping i handelskonflikten mellom USA og Kina bringe dommedagsklokken ett minutt nærmere midnatt», skriver Michael Ivanovitch, som har bakgrunn som seniorøkonom i OECD og professor ved Columbia Business School, på CNBC.com.

Han mener at USA kan komme seg velberget gjennom handelskrigen, men at dette er alvorlig for den kinesiske økonomien, som opplever en svakere vekst.

«Washington og Beijing er på en permanent kollisjonskurs», skriver han.

Begivenhetsrik uke

De asiatiske børsene starter uken med en generell oppgang. Nikkei 225-indeksen ved Tokyo-børsen har falt med 0,3 prosent. I Hongkong, Shanghai, Taipei og Seoul er det en oppgang på i gjennomsnitt 0,5 prosent – det samme som ved Sydney-børsen.

Det ligger an til å bli en begivenhetsrik uke med fed-møte i USA, mulig avklaring rundt statsminister Theresa Mays «Brexit plan B», amerikansk arbeidsrapport, økonomiske statistikker for fjerde kvartal, resultatfremleggelser fra amerikanske teknologiselskaper og handelssamtaler på høyt nivå mellom USA og Kina.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Idar Vollvik: - Slik blir du raskt rik
...og sånn unngår du skivebom.
01:07
Publisert: