En knapp uke inn i det nye året har det vært kraftig uro ved børsene. Det skyldes usikkerhet rundt den kinesiske økonomien og handelskrigen. Hvis det ikke kommer en løsning i løpet av de neste seks-syv ukene vil USA innføre nye straffetoller på nesten alt av kinesisk import.

– Kan ikke løse alle problemer

En amerikansk delegasjon ledet av visehandelsrepresentant Jeffrey Gerrish landet i Beijing søndag kveld. På mandag formiddag startet møtene med kinesiske representanter. Begge sider skal være innstilte på å legge et grunnlag for rene forhandlinger.

– Samtaler på visestatsrådsnivå vil ikke løse alle problemene, men begge sider vil få mulighet til å høre motpartens krav og vurdere om det er mulig å få til en avtale, sier en rådgiver til den kinesiske regjeringen til South China Morning Post.

Vedkommende sier at begge sider har vist vilje til en tilnærming for å redusere ubalansen i handelen, hvor Kina har et overskudd i handelen med USA på nesten 400 milliarder dollar i året. Kina er også villig til å løse strukturelle sider i den kinesiske økonomien.

Samtaler som ble ført før handelskrigen brøt ut for fullt på forsommeren var kaotiske, hvor USA endret posisjoner og krav fra uke til uke. Kina trodde de hadde en avtale i mai, men president Donald Trump fortsatte å presse Kina.

– Nå er det på tide at begge land utarbeider et oversiktlig veikart om hva som kan gjøres, sier professor Wang Yiwei ved Renmin University til avisen.

Møtes i Davos

Fristen for å komme frem til en avtale utløper i slutten av februar. President Trump har sagt flere ganger han ikke er villig til å komme med en utsettelse.

I begynnelsen av februar ønskes grisens år velkommen i Kina og i et par uker går landet for halv maskin. Mye tyder på at begge land er innstilt på å få unna forhandlingene før den tid.

– Jeg tror vi vil gjøre en avtale med Kina. Jeg tror virkelig at de ønsker det. De må nesten gjøre det. Det går ikke så bra med Kina for tiden. Det plasserer oss i en sterk posisjon. Vi gjør det veldig bra, sa Trump på fredag.

President Trump og Kinas visepresident Wang Qishan, som har mandat til å forhandle frem en avtale, skal begge delta under det økonomiske toppmøtet i Davos om to uker. Det legges opp til et møte mellom de to.

– Hva som kommer ut av handelssamtalene i Beijing denne uken ventes å bli bekreftet av Wang og Trump i Davos. De vil sammen utforske nye problemer. Dette er en prosess for gradvis å redusere uoverensstemmelsene og bygge konsensus før utgangen av februar, sier forsker Tao Wenzhao ved tenketanken Chinese Academy of Social Sciences til avisen.

Kinesiske lettelser

På mandag formiddag er det oppgang ved alle de asiatiske børsene – ledet av Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen, som har steget med nesten tre prosent.

Etter børsens stengetid i Kina på fredag ble reservekravene til bankene redusert med 100 basispunkter (ett prosentpoeng). Dette gjør at de kan øke utlånene. Det er positivt for den økonomiske aktiviteten og frigjør rundt 116 milliarder dollar (1020 milliarder kroner).

Finansinstitusjonen Nomura tror sentralbanken vil redusere reservekravene med nye 150 basispunkter i løpet av året.

Ser kjøpssignal

Handelskonflikten har ført til store bevegelser ved verdens børser siden USA avfyrte det første skuddet i januar i fjor.

Ifølge Bank of America Merrill Lynch har verdens aksjemarkeder falt med 19900 milliarder dollar i verdi. De siste seks ukene har 84 milliarder dollar i investeringer blitt trukket ut fra aksjer.

«Vår «Bull & Bear-indikator har falt til en «ekstrem bear», noe som har utløst det første kjøpssignalet for risikoaksjer siden juli 2016», skriver analytikerne, ifølge Reuters.

2055 av 2767 amerikanske og internasjonale selskaper har opplevd et kursfall på over 20 prosent, og oppfyller definisjonen på et «bear market».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik berører nedstengningen USA. Nå merker også turistene nedstengningen
01:25
Publisert: