Det har vært motstridende meldinger fra USA og Kina om hva det ble enighet om under toppmøtet mellom president Donald Trump og hans kinesiske kollega, Xi Jinping. Kina skal være villig til å åpne opp for økt import av landbruksprodukter, blant annet soyabønner og naturgass.

Vil starte import

Innhøstingen av soyabønner er over i delstatene i den amerikanske Midtvesten. I fjor gikk frakttogene i skytteltrafikk til havnene på vestkysten, hvor skip lå klare til å krysse Stillehavet til Kina.

Siden august, da Kina svarte med straffetoll på import fra USA, har lagrene bygd seg opp i USA. Den kinesiske importen av soyabønner, som brukes til blant annet oppdrettsfôr i Kina, falt med 95 prosent i oktober sammenlignet med samme måned i fjor.

Kina forbereder seg på å starte importen av soyabønner fra USA som en del av avtalen som ble inngått sist helg mellom USA og Kina. President Trump og Det hvite hus har sagt at Kina har gått med på å starte import av landbruksprodukter «umiddelbart».

Dette bekrefter kinesiske kilder overfor Bloomberg på onsdag.

– Dette er de første positive nyhetene vi har sett etter flere måneder med lavkonjunkturpriser og forsendelser som har blitt stanset. Hvis dette fører til en langsiktig avtale, vil det være svært positivt for soyaindustrien, sier bonde John Heisdorffer fra Iowa til AFP.

Ifølge analyseselskapet Shanghai JC Intelligence er det mulig at den kinesiske staten vil subsidiere import av amerikanske soyabønner i 90-dagersperioden hvor landene er blitt enige om å inngå en «våpenhvile» i handelskrigen.

– Frustrerende for alle

Mange amerikanske bønder frykter at den markedsposisjonen de hadde på det kinesiske markedet er ødelagt. Brasilianske bønder har klart å ta markedsandeler i løpet av 2018 i fraværet av amerikanske soyabønner. USA og Brasil er verdens to største produsenter.

– I stedet for å være en velsignelse for brasilianske bønder vil dette være forbannelse, sier førsteamanuensis Gustavo Oliveira ved University of California til Reuters.

Kina importerte 6,92 millioner tonn soyabønner i oktober. 6,53 tonn kom fra Brasil – en fordobling sammenlignet med i fjor.

– Bønder er vant med usikkerhet på grunn av været og markedsuro. En 25 prosent prisvariasjon hos en av verdens to største produsenter er en dramatisk usikkerhet. Hvis straffetollen fjernes, samtidig som at brasilianske soyabønner er klare for å bli solgt på markedet, er det frustrerende for alle, sier Oliveira.

Venter på gass

Det kinesiske handelsdepartementet kom med en kort uttalelse på onsdag – den første bekreftelsen om at landene ble enige om en 90 dagers tidsfrist for å starte forhandlinger, og å bli enige om veien fremover.

«Møtet var vellykket og vi har tillit til at det gjennomføres som avtalt», heter det – uten å gå inn på detaljer.

Kina skal også åpne for import av flytende nedkjølt naturgass (lng) mens forhandlingene pågår, ifølge Bloombergs kilder. Dette kan åpne opp for utbygging av nye amerikanske lng-prosjekter.

Kina og andre asiatiske land er interessert i lng som et mer miljøvennlig alternativ enn kull. Det amerikanske energidepartementet anslo i sommer at det er minst 50 prosent sjanse for at de amerikanske gassprisene vil doble seg innen 2040. Hovedårsaken er at amerikanske gassprodusenter vil eksportere en stadig større del i form av lng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang: Den politisk ukorrekte julen
DNs politiske julekalender | Luke 5: Det er nær håpløst å bli kvitt Svarte Petter.
01:46 Min
Publisert: