I november skal statslederne for USA og Kina møtes under G20-møtet i Buenos Aires. President Donald Trump har takket nei til invitasjonen om å delta på Apec-møtet i midten av november, hvor president Xi Jinping vil være til stede.

Opptrapping fra nyttår

Handelskrigen mellom USA og Kina går inn i sin fjerde måned. USA har innført straffetoll på kinesiske produkter verdt 250 milliarder dollar. Kina importerer for et mindre beløp fra USA, men straffer amerikanske selskaper som er på det kinesiske markedet.

Om to måneder vil handelskrigen bli trappet opp. USA vil øke straffetollen fra 10 prosent til 25 prosent. President Trump har truet med å ilegge all kinesisk import en straffetoll hvis Kina ikke innfrir kravene om blant annet bedre markedstilgang for amerikanske produkter.

Kina avlyste et besøk til USA i september etter Trump kom med nye utspill. De har forsøkt å gjenoppta samtalene for at Trump og Xi kan diskutere konflikten, men er blitt møtt med en lukket dør.

– Hvis Kina ønsker et meningsfullt møte under G20 må vi gjøre grunnarbeidet. Hvis de ikke gir oss informasjon er det vanskelig å si hvordan dette kan gi resultater, sier en kilde i Det hvite hus til Wall Street Journal.

Trump-administrasjonen har forlangt at Kina legger frem konkrete forslag. Blant annet ønsker USA at amerikanske selskaper ikke skal tvinges til å overføre teknologi til Kina for å få markedstilgang.

Kritiserer USA

Kina ønsker samtaler med USA.

– Folk må sette seg ned for å snakke sammen. Deretter kan hver side komme med forslag, sier Kinas USA-ambassadør til USA, Cui Tiankai, til den amerikanske næringslivsavisen.

Det er stor frustrasjon i Kina etter en rekke møter og forhandlinger på forsommeren i håp om å unngå en full handelskrig med USA.

– Kina trodde de hadde en avtale to ganger. Begge ganger kollapset avtalene da de ble forelagt Trump, sa Kina-ekspert Bonnie Glaser ved tenketanken Center for Strategic and International Studies til Vox tidligere i høst.

I Kina mener mange at Trump ikke ønsker en løsning og at handelskrigen kun er et verktøy for å kontrollere Kina.

– Det nytter ikke å ha en foreløpig avtale en dag og avvise den neste dag, sier den kinesiske ambassadøren.

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua publiserte på torsdag en kommentarartikkel hvor det ble rettet ny kritikk mot USA og den manglende viljen til å føre samtaler med Kina.

«USA må endre tankemåten og måten de oppfører seg på for å normalisere situasjonen», ifølge Xinhua.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne teknologien kunne endret hvordan Barcode ser ut
01:59
Publisert: