USAs president Donald Trump advarte Kina mot å innføre straffetoll på amerikanske produkter – etter at USA hadde gjort det samme på fredag på kinesiske produkter verdt 50 milliarder dollar. USA ønsker å redusere handelsunderskuddet mot Kina. Kina mener dette ikke er måten å gjøre det på.

– Urettferdige metoder

Kina svarte i løpet av noen timer med straffetoll på import av amerikanske produkter verdt 34 milliarder dollar, og med løfter om at en liste på nye 16 milliarder dollar skal komme om kort tid.

Natt til tirsdag truet Trump med en ny straffetoll mot kinesiske produkter. Han har bedt om at det utarbeides en liste over hvilke produkter som skal inngå.

– Hvis Kina øker sine toller enda en gang, vil vi møte det med å innføre ytterligere toll på varer til en verdi av 200 milliarder dollar, sier Trump i en uttalelse.

Begge land har svart med represalier hvis motparten innfører straffetoll. Begge land vil starte med straffetoll fra juli måned. Trump vil ikke gi seg og mener at det eneste som vil hjelpe er å kjøre hardt mot hardt.

– Ytterligere tiltak må settes i verk for å oppfordre Kina til å endre sine urettferdige metoder. Vi må få dem til å åpne markedet overfor amerikanske varer og akseptere et mer balansert forhold mot USA, sa Trump.

Kina har på tirsdag formiddag svart på de siste amerikanske truslene.

Kina kaller tolltrusselen utpressing og sier de vil kjempe imot med «omfattende kvantitative og kvalitative tiltak».

– USA satte i gang en handelskrig og brøt markedsreglene. Kinas svar er å beskytte landets og folkets interesser, heter det fra det kinesiske handelsdepartementet.

«Vi vil beskytte kinesiske interesser og komme med mottiltak hvis USA gjør alvor og innfører ny straffetoll», skriver det kinesiske handelsdepartementet i en pressemelding.

Med respekten i behold

Det var forsøk i april og mai om å forhandle frem en avtale mellom USA og Kina. Denne strandet, til tross for et kinesisk forslag om å øke importen av amerikanske produkter med 70 milliarder dollar i året. De stilte som forutsetning at USA ikke innførte straffetoll på 25 prosent.

– Dette minner meg litt om det gamle Vesten. Hvis det er en skuddveksling i handelskrigen vil noen bli såret. Trump må finne en måte å komme tilbake og la kineserne unngå å miste ansikt. På den måten kan begge sider komme ut av dette med respekten i behold, sier USA tidligere Kina-ambassadør Max Baucus til CNBC.

Han er bekymret.

– En ting er å gjengjelde med 50 milliarder dollar her og 50 milliarder dollar der. Når den amerikanske presidenten kaster ut et tall på 200 milliarder dollar er det noe helt annet og er bekymringsfullt, sier han.

Børsene i Asia faller markant etter de nye utspillene om straffetoll.

Nikkei-indeksen i Japan falt 1,77 prosent, mens Shenzhen-indeksen i Shanghai er ned 2,60 prosent klokken 08 norsk tid - en time før børsen stenger.(Vilkår)

DNs Boligpanel om boligmarkedet for unge
Da må de huske én ting, sier DNs boligpanel. DNs boligpanel tipser unge mennesker om boligmarkedet.
01:56
Publisert: