Etter et kraftig børsfall i Asia ved begynnelsen av uken pekte pilene svakt høyere for de største nøkkelindeksene på onsdag. Frykten for at det skal bryte ut en full handelskrig mellom verdens to største økonomiske supermakter har ikke avtatt. Investorer vet ikke konsekvensene.

Amerikanske teknologijuveler

Det hvite hus publiserte sent tirsdag kveld en rapport som er ment å underbygge påstandene om at Kina driver økonomisk krigføring med handelspartnerne – og spesielt USA. USA hadde et handelsunderskudd mot Kina på 376 milliarder dollar i 2017.

«Kina forsøker å få tilgang de til de amerikanske teknologikronjuvelene og opphavsrettigheter», konkluderes det.

Trump-administrasjonen har lenge argumentert med at Kina har stjålet amerikansk teknologi og patenter som har funnet veien til kinesiske produkter. Dette har Kina avvist.

«Den kinesiske regjeringen har en omfattende og langsiktig industriell strategi for å sikre global dominans», hevdes det i en rapport fra «U.S.-China Economic and Security Review Commission».

Kommisjonen mener at det endelige målet er at kinesiske selskaper vil erstatte utenlandske utviklere og produsenter av teknologisk nøkkelteknologi – og spesielt amerikanske.

Qualcomm og Intel er viktige leverandører av teknologi til kinesiske smarttelefonprodusenter.

Frykter studentspionasje

De rundt 300.000 kinesiske studentene som studerer ved amerikanske universiteter hvert år blir sett på som en sikkerhetsrisiko.

«Kina kan forsøke å manipulere eller presse studenter og ansatte ved teknologiselskaper», ifølge rapporten.

Teknologiselskapet Huawei trekkes frem spesielt, da det samarbeider med University of California-Berkeley innenfor kunstig intelligens. Kina har satt som mål å bli verdensledende innenfor nye teknologier. Dette har allerede gitt resultater på rekordtid.

«The China Investment Corporation, som er Kinas største statlige investeringsselskap og forvalter 800 milliarder dollar, har brukt en betydelig del på et investeringsfond som fokuserer på investeringer i Silicon Valley».

Kina har en tiårig «Made in China 2025»-strategi hvor målet er å bli en teknologisk supermakt innen syv år. Huawei er blant selskapene som utvikler egne prosessorer til smarttelefoner som konkurrerer med flaggskipene til markedsledere Samsung og Apple.

– USA tror de kan påvirke Kinas muligheter til å forflytte seg høyere i verdikjeden ved å begrense eksporten. De tar feil. Det er fortsatt en hel verden Kina kan selge disse varene til, sier Andrew Polk, som er medstifter av analyseselskapet Trivium China til Bloomberg.(Vilkår)

– Jeg var veldig heldig selv
Finansminister Siv Jensen mener det må være opp til hver enkelt familie om unge skal få hjelp til første boligkjøp.
00:39
Publisert: