I midten av mai gikk USA og Kina ut med en felles uttalelse hvor begge partner var enige om at det skulle gjennomføres tiltak for å betydelig reduseres USAs handelsunderskudd på varer overfor Kina. Dette førte til at frykten for en handelskrig avtok kraftig.

Uventet – som forventet

Nå har USA snudd og vil gjennomføre straffesanksjoner mot kinesiske produkter i løpet av kort tid. Det hvite hus sa på tirsdag kveld at de vil legge frem en liste på kinesiske produkter verdt 50 milliarder dollar som vil bli ilagt 25 prosent straffetoll i juni.

Det vil også bli utarbeidet en detaljert oversikt over hvilke teknologiselskaper som kinesiske selskaper ikke kan kjøpe opp. USA frykter den kinesiske satsingen på blant annet 5G, sensorer og utvikling av egne dataprosessorer i konkurranse med amerikanske selskaper.

Reaksjonen fra Kina har ikke latt vente på seg.

«Dette står klart i motsetning til konsensus som ble nådd mellom Kina og USA i Washington nylig. Dette er uventet, men hva vi kan forvente fra USA», skriver i det kinesiske handelsdepartementet i en uttalelse.

Kina har sagt de ønsker å redusere det store handelsoverskuddet. Det tar tid. Etter at importen av soyabønner fra USA stupte i april har den tatt seg opp de siste ukene.

«Vi er trygge på at vi er dyktige og erfarne nok til å forsvare våre nasjonale kjerneinteresser – uavhengig av hva USA foretar seg. Uansett hvilke tiltak USA iverksetter, har Kina selvtillit, evne og erfaring til å beskytte det kinesiske folkets interesser og landets interesser», skriver handelsdepartementet.

Kina oppfordrer videre USA til å opptre i samsvar med den seneste avtalen.

Støttes av demokratene

President Donald Trump er blitt kritisert av politikere for begge partier for måten han har håndtert handelskonflikten med Kina på. Han får støtte fra Senatets minoritetsleder Charles Schumer fra Det demokratiske partiet.

«@realdonaldtrump har potensial til å korrigere Kinas urettferdige handelspolitikk mer enn noen annen president har hatt. Men han må være sterk, tøff og konsistent», skriver han på Twitter.

USA hadde et handelsunderskudd overfor Kina på rundt 350 milliarder dollar i fjor. Dette har økt i år.

Kort tid etter at han la ned et forbud for amerikanske selskaper å samarbeide med det kinesiske teknologiselskapet ZTE, snudde han og lovet å «sikre kinesiske arbeidsplasser».

Trump-administrasjonen blir beskyldt for å kjøre en «vinglete» handelspolitikk.

– Det virker som at «Kina-duene» kontrollerer politikken en dag og «Kina-haukene» den neste. Jeg er sikker på at kineserne er forvirret over den amerikanske politikken, sier Kina-ekspert David Dollar ved tenketanken Brookings Institution, med henvisning til president Trump og hans rådgivere, til South China Morning Post.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide - Lydplanker med bass
Slik får du en lydplanke til under 6000 kroner - uten å miste bassen.
02:45
Publisert: