Om vel et par uker legger Kina frem de offisielle vekststatistikkene for tredje kvartal. Myndighetene har forsøkt alt for å stabilisere økonomien. Det forventes at vekstmålet på 6,5 prosent vil bli innfridd – med desimalpresisjon, slik det alltid har vært.

«Betydelig nedadgående press»

Delstatistikker viser at deler av den kinesiske økonomien har hatt betydelige utfordringer – og står foran mange nye de neste kvartalene. Innkjøpssjefsindeksene (pmi – Purchasing Managers’ index) for september viser at aktiviteten i fabrikkene falt til det laveste nivået på syv måneder.

Les også: Trump vil tape dnPlus

Den offisielle rapporten er hakket bedre enn den private pmi-rapporten fra Caixin, hvor det er en overvekt av små- og mellomstore selskaper. Caixin-indeksen viser at for første gang siden mai 2017 har ikke aktiviteten i fabrikkene som inngår bedret seg.

– Det var en klar svekkelse i industrisektoren i september. Eksportørene opplever svakere etterspørsel og dette begynner å påvirke produksjonen, sier direktør for makroøkonomisk analyse hos CEBM Group, Zhengsheng Zhong, i en kommentar i forbindelse med Caixin- rapporten.

Ikke siden februar 2016 har nye eksportordrer falt raskere enn i september, ifølge Caixin/Markit Manufacturing Purchasing Managers' Index (pmi).

– Det nedadgående presset på den kinesiske økonomien var betydelig, ifølge Zhong.

Eksportfall

Kinesiske myndigheter har brukt siste kvartal til å legge til rette for at den økonomiske veksten skal holde seg stabil – også med straffetoll på inntil 25 prosent på eksport til USA. Tjenesteytende sektor holder fortsatt høy aktivitet.

Guangdong har alltid vært Kinas eksportlokomotiv. Den sørkinesiske provinsen hadde en verdiskaping på 1331 milliarder dollar i 2017 – tilsvarende 10,9 prosent av det kinesiske bruttonasjonalproduktet. Dette er nesten like mye som den spanske økonomien.

I årets åtte første måneder falt eksporten fra Guangdong, viser nye statistikker.

– Nedgangen gjenspeiler konsekvensene av handelskrigen mellom USA og Kina og gir utslag på eksportsektoren. Utsiktene på kort sikt er fortsatt svake, men det kan komme tiltak fra myndighetene for å støtte opp rundt veksten, sier sjeføkonom Rajiv Biswas hos IHS Markit til Bloomberg.

Kinesiske myndigheter har allerede igangsatt nye infrastrukturprosjekter. Dette vil øke aktiviteten i anleggssektoren. Sentralbanken har satt ned reservekravene til bankene tre ganger i år.

Den kinesiske regjeringens tenketank er forberedt på at selskaper som er avhengig av det amerikanske markedet vil gå på en smell.

– Noen vil kutte i produksjonen, noen vil foreta oppsigelser og noen selskaper kan komme til å legge ned virksomheten, sa Long Guoqiang, som er nestleder ved Development Research Centre, på en pressekonferanse søndag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Risikerer livet for noen gram gull
Arbeiderne i gullgruven i det sørøstlige Venezuela jobber døgnskift i livsfarlige gruveganger, på jakt etter betaling for litt mat. Venezuelas økonomi har kollapset, gull er den sikre valutaen.
02:16
Publisert: