Allerede under presidentvalgkampen i 2015 lovet Donald Trump å redusere det amerikanske handelsunderskuddet mot Kina. I hans første år som president endte underskuddet i varehandelen på over 375 milliarder dollar. I år ligger det an til å bli betydelig høyere.

Mot eksportrekord

De kinesiske handelsstatistikkene for september ble lagt frem på fredag i Beijing. Disse viser en vekst i eksporten på 14,5 prosent sammenlignet med for ett år siden – målt i dollar. Importen økte med 14,3 prosent.

Den kinesiske eksporten i september var på 226,7 milliarder dollar. Dette er den tredje beste måneden i historien for Kina; de tidligere toppene er blitt nådd ved årsskiftet hvor det ofte er store variasjoner fra måned til måned.

Med en import på 195 milliarder dollar fikk Kina et handelsoverskudd på 31,7 milliarder dollar. Handelen med USA er i en særstilling og handelsoverskuddet mot USA endte på 34,1 milliarder dollar. I årets ni første måneder økte overskuddet mot USA med 29 milliarder dollar.

Den kinesiske eksporten til USA har aldri vært høyere enn den var i september.

– Den globale veksten vil sannsynlig kjøles ned ytterligere i de kommende kvartalene. De amerikanske straffetollene vil bite hardere. Det er lite sannsynlig at eksportens motstandsdyktighet vil vare, sier Kina-analytiker Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en kommentar.

– Betydelig nedside

Kina begynte å forberede seg på en handelskonflikt med USA i vår. Den kinesiske valutaen har fått svekke seg fra 6,3 mot amerikanske dollar til 6,93. Dette gjør at kinesiske eksportører blir mer konkurransedyktige på pris og klarer å stå mot straffetollene fra USA.

– Det er en betydelig nedside som venter i fjerde kvartal, sier senior Kina-økonom Betty Wang hos ANZ til Reuters.

Hun mener at de siste statistikkene viser at amerikanske selskaper har forsøkt å komme en del av de forventede nye amerikanske straffetollene i forkjøpet ved å importere mer enn de har behov for nå. Blant annet gjelder dette avansert maskinutstyr.

Dette underbygges blant annet av at nye eksportordrer falt det meste på 15 måneder i september i Kina.

President Donald Trump har holdt løftene om straffetoll mot Kina og sannsynligvis kommer det flere runder frem mot nyttår. Det internasjonale pengefondet (IMF) kuttet vekstprognosene for Kina for 2019 tidligere denne uken.

«Følgene av amerikansk straffetoll på produkter verdt 250 milliarder dollar vil redusere den økonomiske veksten i Kina med 0,6 prosentpoeng – forutsatt at det ikke er andre forstyrrelser», skriver Standard Chartered i en ny analyse på Kina.

Trump og Kinas president Xi Jinping får anledning til å møtes under to internasjonale konferanser før slutten av november.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-kjøpmann: – Utrolig at det går an å behandle folk på den måten
Jan Knut Einarsen hadde drevet Rema-butikken i over 26 år og hadde planer om at sønnene skulle overta driften. Men Rema ville noe annet. - Jeg er fryktelig skuffet, sier han.
02:28
Publisert: