Like før de asiatiske børsene åpnet tirsdag morgen kunngjorde USAs president Donald J. Trump at han vurderer å ilegge en ny straffetoll på importerte kinesiske produkter totalt verdt inntil 200 milliarder dollar.

Dette kom fire dager etter at USA og Kina ila hverandre straffetoll på 25 prosent på produkter til en verdi av nesten 100 milliarder dollar (800 milliarder kroner).

– Hvis Kina øker toll enda en gang, vil vi møte det med å innføre ytterligere toll på varer til en verdi av 200 milliarder dollar, sa Trump i en uttalelse.

Truer med embargo

Pilene pekte ned ved alle de asiatiske børsene. Hardest gikk det utover selskaper ved Shenzhen-børsen, hvor nøkkelindeksen falt med 5,8 prosent. I motsetning til Shanghai-børsen, hvor mange delvis statseide selskaper er noterte, dominerer private selskaper ved Shenzhen-børsen.

– President Trump har med dette i realiteten truet Kina med en embargo, sier direktør Scott Kennedy ved Centre for Strategic and International Studies til Financial Review.

Det er fortsatt ti dager før de første straffetollene innføres på kinesiske produkter verdt 50 milliarder dollar. En uke senere er det klart for represalier på amerikanske produkter til Kina på 34 milliarder dollar. Dette vil økes til 50 milliarder dollar.

Hvis USA innfører straffetoll på 10 prosent på import med en verdi på 200 milliarder dollar vil dette ramme langt flere land som er en del av den globale verdikjeden.

– Det kan stanse den kommersielle handelen mellom Kina og USA og føre til en alvorlig forstyrrelse av den globale handelen, sier Kennedy.

USA hadde et underskudd i handelen med Kina på 376 milliarder dollar i 2017. I årets første fire måneder var underskuddet på 119 milliarder dollar – 16 milliarder dollar mer enn i samme periode i fjor.

Kan ramme Apple

Verdier for flere titall milliarder dollar forsvant fra asiatiske børser på tirsdag. Analytikere frykter at dette er starten på en smertefull reise for kinesiske – og amerikanske selskaper.

«Dette er den mørkeste timen. Vi vil finne katastrofeofre overalt», skriver aksjestrateg Zhang Yidong hos meglerhuset Industrial Securities.

Mellomstore kinesiske teknologiselskaper er hardt rammet. Investorer frykter at Kina vil forsøke å ramme blant annet Apple. Cowell Holdings, som leverer kameraer til Iphone, falt med 11,5 prosent ved Hong Kong-børsen. Andre Iphone-leverandører falt med over fem prosent.

Rundt 40 prosent av den amerikanske importen fra Kina er elektronikk.

– Den store taperen i dette vil bli amerikanske forbrukere. Trump-regjeringen tror at Kina vil gi seg først, sier analytiker Song Seng Wun ved CIMB Private Banking i Singapore til Bloomberg.

Teknologiselskapet ZTE stupte med 25 prosent etter at det amerikanske senatet forkastet en avtale som Trump hadde gjort. Dette ville at ha gitt selskapet tilgang til det amerikanske markedet.(Vilkår)

DNs Boligpanel om boligmarkedet for unge
Da må de huske én ting, sier DNs boligpanel. DNs boligpanel tipser unge mennesker om boligmarkedet.
01:56
Publisert: